Корнелия Нинова: Социалната политика е в хаос

БСП е против отмяна на Закона за личната помощ

„Проведохме среща с майките на деца с увреждания, които познавате. Те дълго водят тежка битка за своите деца. В резултат на тази битка парламентът прие Закона за личната помощ, но той не може да функционира пълноценно, тъй като правителството не осигури финансиране. Днес се срещнахме с тях, обсъдихме трудностите, които имат, представиха проблемите, които срещат. Реално законът не може да проработи в пълната си сила, но по-лошото е, че правителството иска да отмени този закон и да адаптира текстове от него в Закона за социалните  услуги, който също е отложен с 6 месеца.“ Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова на брифинг в парламента. Тя обясни: “ Стана абсолютно ясно, че политиката в областта на социалните услуги, подпомагането на хора с увреждания, лична помощ е в пълен хаос, а потърпевши са децата с увреждания, майките им и техните близки.“

„Ние категорично настояваме да  не се отменя  Законът за личната помощ, а да се осигури финансиране, така че той да започне да функционира нормално и майките, и децата им да почувстват това. Също така  Законът за социалните услуги да се обсъди на една широка дискусия, да бъдат поканени те и всички заинтересовани страни. Правителството да не променя отново нещо на тъмно и да ни го внася в последния момент”, коментира Нинова. Тя призова докато трае това отлагане всички парламентарни партии да обсъдят разумно и с аргументи как може да бъде постигнато най-доброто в областта на социалните услуги.

Вера Иванова : Искаме оставката на министър Сачева

„В момента срещу живота на нашите деца министър Сачева води медийна пропаганда- срещу правото им, постигнато с многомесечни протести да имат по-нормален живот” Това заяви Вера Иванова, майка на дете с увреждане. Тя обясни, че  откакто Деница Сачева  е назначена за  министър-  разпространява лъжи и злепоставя майките и децата с увреждания по всякакъв начин.

Нели Димитрова : Майките на деца с увреждания организираме национален протест

„За първи път аз и моят син получихме справедлива оценка за неговите нужди и за моя труд, който полагам за него. Много хора, които бяха забравени, за първи път получиха помощ, благодарение на Закона за личната помощ”. Това заяви Нели Димитрова от „Системата ни убива“. Тя обяви, че се организира национален протест с искане за оставката на Деница Сачева : ”Тя изрече многократно лъжата, че заради този закон 13 хиляди души остават без асистенти. През последните 6-7 години тези хора отново бяха без такава помощ, много преди да го има този закон. Това е единственият закон, при който средствата стигат директно до човека в нужда, без посредник”. Нели Димитрова информира, че по градове хората са изключително уплашени, че ще бъдат лишени от помощта, която им се полага.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене