Издирваният от Интерпол Коце Маца отскача до Петрич под носа на полицията, наглежда си бизнеса

255-13-01

Скандалният хазартен бос Константин Хаджииванов тихомълком се е завърнал в България. Без да му пука, че родните ченгета и Интерпол го издирват под дърво и камък, Коце Маца редовно отскача до Петрич, за да си нагледа бизнеса.

Наглостта на Хаджииванов стига дотам, че дори не прави опити да скрие визитите си. Документи за тях могат лесно да се открият в делата на множеството му фирми. Посещенията не са тайна и за хората в Петрич, реакция от полицията обаче така и няма.

Последното официално документирано посещение на Константин Хаджииванов е от пролетта на 2014 г. Поводът е заседание на фирмата му „Емко“. Макар и запорирано по искане на властите в Германия, дружеството не е спирало да работи. Негов управител и до ден днешен си остава Коце Маца. Именно по негова инициатива на 24 май е свикано редовното общо събрание. Според протокола, публикуван в Търговския регистър, то се провежда в Петрич и на него лично е присъствал Хаджииванов. Без много бавене той и съдружниците му приемат финансовия отчет на „Емко“ за 2013 г. и вписването в Търговския регистър, каквото е изискването на закона. За да си спести досадното чакане по опашки и срещи с бюрократи, Коце Маца упълномощава свой доверен адвокат да се занимава с тези формалности.

Вместо тях скандалният бизнесмен се заема с отчетите на друга своя фирма. След детайлния им преглед и анализ на следващия ден той също провежда общо събрание. Ангажиментите му в чужбина явно също не търпят отлагане и затова Хаджииванов пропуска останалите събрания. На тях отчетите се приемат от съдружниците му. Сред тях е и скандално известният бизнесмен Мирчо Циганина, който в момента е подсъдим за източването на стотици милиони от държавния резерв.

Хора от Петрич твърдят, че Коце Маца не прави опит да скрие посещенията си в града. На няколко пъти той е засичан да купонясва със свои авери в заведения пред погледите на смаяните клиенти. Единствените незнаещи очевидно са били месните ченгета, които на думи продължават да го търсят под дърво и камък.

Официално Коце Маца е обявен за издирване от 2012 г. Повод за бягството му от родния Петрич е повдигнатото обвинение в Италия за организиране на черно тото. Разплитането на международната престъпна схема стана контролата между България и Естония, играна в Анталия през 2011 г. и завършила 2:2. Тогава всичките голове паднаха от дузпи, а унгарските съдии се оказаха нелицензирани от ФИФА. Разследването на италианските карабинери доказа, че резултатът от срещата е манипулиран от мощна международна организация, която се занимава с черно тото. Разследването показа, че Хаджииванов е един от шестимата зам.-шефове и дясна ръка на сингапурския мафиот Дан Тан, който ръководи нелегалната хазартна мрежа.
След акцията в Италия тамошните власти веднага поискаха екстрадицията на Коце Маца. Докато МВР се накани да го арестува, мафиотът си плю на петите. По същото време срещу Коце Маца започна разследване и в Германия за контрабанда на цигари. Тамошните ченгета поискаха да им го пратим. Издадените заповеди за арест и до днес не са отменени, което не пречи на Хаджииванов да си идва безпрепятствено в родния Петрич.

viaranews.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене