Скръбна вест в Неврокопско!

Почина живописецът Иван Ташков.

На 77 години умря майсторът на магическите пейзажи пловдивчанинът Иван Ташков-Балзак, който е родом от село Ново Ляски!

“ На 4 април ни напусна един страховит татко, създател и човек, завещал ни силата да сътворяваме хубостта в живота, да оценяваме значимите неща и да бъдем почтени хора. Завинаги ще останеш в сърцата ни, баща! Мир на душата ти „, сломен е синът му Атанас Ташков.

Иван Ташков-Балзак страдаше от подло заболяване, само че до последно не му се даваше. “ Мечтата ми е да направя триптиха “ Мизия, Тракия и Македония „, разгласи 77-годишният създател, когато бе почетен на 10 януари т.г. с годишната премия на изложба “ Ромфея „.

Месец по-рано той откри огромната си галерия с 44 платна “ Пейзажите на моя роден край „. Макар да живееше от дълги години в Пловдив, в картините му доминираха хубостите на Пиринския край, защото Иван Ташков е роден в Гоцеделчевско.

Само преди три месеца той подвигна високо меча “ Ромфея “ и се зарече да направи още една огромна галерия. Коварната болест му попречи да я реализира.

“ Псевдонимът Балзак ми го дадоха другари по време на галерия в София. Казаха, че рисувам с
лекотата, с която създателят на “ Йожени Гранде “ написа. Той е занимателен, занимателен, обстоен, изпипва детайла. Творил е най-вече нощем, аз също рисувам по това време „, изясни художникът.

Изпод четката на Иван Ташков са излезли над 2000 картини. “ Не съумях да обрисувам моите родители, родния ми дом и самия себе си „, призна наскоро самият създател. Казваше, че за него е значима земята. Затова в платната му няма небе.

“ Не се въздействам от никого. Искам да съм аз и единствено аз „, показа художникът.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене