Гоцеделчевец проектира храм на Свети Мина в Благоевград

Избраха проектант за бъдещия храм на Свети Мина в Благоевград, който ще е в района на кооперативния пазар, където от години е малкото параклисче. С проектирането е ангажиран младият архитект от Гоце Делчев Георги Витанов.

Община – Благоевград е издала виза за проектиране миналия месец и работата е стартирала. „Все още сме в начален етап на техническия проект, но като визия той ще е същият, представен от мен през 2020 година на на конкурса, обявен от Общината“ каза Георги Витанов.

Той даде подробности за идеята, която предстои да разгърне, като обясни, пред struma.bg, че е възможно да има леки корекции както в големината, така и във височината, но те няма да са съществени. „До 6 месеца може би ще отнеме на мен и екипа ми да изработим и представим готовия проект, надявам се това да стане до края на лятото. Храмът ще е с подово отопление, в сутерена ще има кухня за социални нужди и за изграждането й работим с технолог, за да отговаря на всички изисквания, и ще е доста голяма като площ. Когато в старите храмове се прави подобна кухня, обикновено се пригодява помещение, като се правят редица компромиси, докато сега то се замисля с тази цел.

Височината на храма ще е около 27 метра, нормативно имаме право още малко да се качим и куполът на камбанарията може още малко да се вдигне. Коментирах със строители терена, лошото е, че целият е насип и сме поръчали да се направи геоложко проучване със сондаж .Сигурно ще се наложи някакво укрепване откъм реката заради близостта й“, обясни 34-годишният архитект. Георги Витанов работи в екип с две столични архитектки.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене