Важно за този зимен сезон е завръщането на гръцките туристи след дълъг период, в който поради пандемията гърците не пътуваха интензивно, посочват от министерството.

Ръст на туристите в Гърмен!

Министерството на туризма на този етап отчита успешен зимен сезон като според данните в неговата система, отчитаща нощувките в хотелите, в периода 1 декември 2022 г. – 17 февруари 2023 г. в тях са отседнали близо 1.1 млн. туристи. Това по информация на ведомството е годишен ръст около 28%, като важно значение за крайните резултати ще има продължителността на ски сезона.

Ръст на туристите има предимно в големите градове и СПА курортите, отбелязват от министерството. Липсата на сняг до съвсем скоро в курортите отказа чужди туристи от резервациите им, на други ваканциите бяха пренасочени за март, а междувременно и СПА курортите продължават да поддържат добра заетост.

В този период от около два месеца и половина министерството отчита, че най-много са регистрираните в хотелите българи – 800 хил., следвани от гръцки туристи – 43 хил., румънски – 38 хил., турски – над 29 хил., израелски – 28 хил., британски – 28 хил., от Северна Македония – 20 хил.

Важно за този зимен сезон е завръщането на гръцките туристи след дълъг период, в който поради пандемията гърците не пътуваха интензивно, посочват от министерството.

От там посочват за пример с добри резултати от сезона в Банско, където отседналите са около 120 хил. и се прогнозира, че сезонът ще е по-добър от миналогодишния. Българските туристи са около 35% от всички туристи в общината, а сред чуждите има над 22 хил. гърци, румънци – над 14 хил., британски туристи – над 9 хил., израелски туристи – над 9 хил.

Община Самоков, в която е Боровец, е посрещнала близо 65 хил. туристи, а в Смолян и Чепеларе са отседнали около 58 хил., като водещ пазар са българските туристи. Другите гости са от Румъния, Гърция, Сърбия, Великобритания, Ирландия и др. Министерството отчита повишаване на интереса към СПА туризма. Общините Велинград, Разлог, Хисаря, Сандански, Павел баня, Гърмен и Сапарева баня общо са посрещнали 216 хил. туристи, като общото увеличение е с над 40 хил. спрямо същия период на миналия зимен сезон. И при двата вида туризъм най-много са гостите във възрастовата група 30 – 44 години.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене