ОбС-Благоевград даде зелена светлина на кмета Камбитов да подпише споразуемнието за прехвърляне на част от бившата казарма

106692-atanas-kambitov

ОбС-Благоевград даде зелена светлина на кмета Атанас Камбитов за подписване на споразумение със Сухопътни войски за прехвърляне на част от терена на бившата казарма на Община Благоевград. След неговото подписване, следващото стъпка е даване на становище от министъра на отбраната, в което поема ангажимент, след като Общината изпълни своите задължения  по това споразумение, да реализира процедурата по прехвърляне на собствеността. Това обясни днес пред ОбС-Благоевград градоначалникът Атанас Камбитов.

„Финансовия ангажимент на община Благоевград е 1 милион и 98 хиляди лв. с ДДС“, уточни градоначалникът.

 

На въпрос за какво ще бъдат изразходвани тези пари отговори началникът на отдел „Правно-нормативно обслужване и обществени поръчки“ към община Благоевград Антония Методиева

„Съгласно закона за държавната собственост, редът за прехвърляне на собственост от държавата на общината по чл. 54 от същия закон текстът е точно такъв „безвъзмездно прехвърля правото на собственост“. Насрещните задължения на общината са в частта извършване на строително-монтажни работи в имота, който остава за ползване от Сухопътни войски, останалата част от имота се прехвърля на община Благоевград“, обясни подробно Антония Методиева.

 

След задвижването на процедурата по прехвърлянето се очаква община Благоевград да придобие около 61 декара от терена, вместо първоначално обявените 67 декара.

„Това е така защото се промени едно караулно помещение, което отпадна, а иначе като говорим за финансови параметри, това беше препъни камъкът в цялата тази процедура, защото по другото споразумение, ако го подпишехме, финансовият ангажимент беше над 2,4 млн. лева. В целия този процес на разговори и едната страна, и другата достигнахме до компромисно решение да се извърши най -необходимото“, каза още кметът на Благоевград Атанас Камбитов.

 

На днешната извънредна сесия общинските съветници разгледаха и заявления на благоевградчани за узаконяване на вили в местностите „Добро поле“, „Бодрост“ и „Картала“. Гласувани бяха и имената на още 7 лица за допълване на списъка със съдебни заседатели за Районен съд Благоевград.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене