ЦВЕТЕЛИНА УЗУНОВА: КОАЛИЦИЯ ГЕРБ- ПП МОЖЕ ДА Е САМОУБИЙСТВЕНА И ЗА ДВЕТЕ ПАРТИИ

ГОСПОЖО УЗУНОВА, КАКВИ ИЗВОДИ СЕ НАЛАГАТ ОТ РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ИЗБОРИТЕ ?

-За съжаление, избран е парламент, подобен на последния. А това предполага изключително трудно съставяне на редовно правителство. Първите две коалиции са в патова ситуация –няма с кого да партнират. Би било много странно след всичко, което си причиняваха публично, след всички епитети, които изричаха едни за други, сега да получат амнезия и да се прегърнат да управляват заедно. Такъв ход избирателите няма да могат да си обяснят, камо ли да приемат -колкото и да ни се иска на всички държавата да има нормално работещ парламент и правителство. Нови избори са за предпочитане пред безпринципни коалиции.
Вторият извод, който е и най-важният, е, че победи „партията на негласуващите”. Повече от 60% от имащите право на глас български граждани не харесват никого от менюто на политическата сцена. Това е огромен процент и е тревожен. Подобна ситуация означава, че по-голямата част от обществото ни не е представена в партии, че хората не се идентифицират с нито един политически субект, че не виждат някой да защитава техните идеали и интереси. През последните години партиите положиха доста „усилия” да отблъснат много хора от изборния процес. От над шест милиона и половина имащи право на глас в изборите участваха два и половина милиона. Това е голям шамар за политиците. Каквито и резултати да имат, каквито и победи да отчитат, те са нищожни на фона на милионите избиратели, които не ги харесват.

В ПРЕДИШНОТО ИНТЕРВЮ ВИЕ ПРОГНОЗИРАХТЕ, ЧЕ ОБЕДИНЕНИЕТО МЕЖДУ ПП И ДБ НАДАЛИ ЩЕ ДОНЕСЕ МНОГО ПОВЕЧЕ ГЛАСОВЕ И СЕ ОКАЗАХТЕ ПРАВА. КАК ЩЕ КОМЕНТИРАТЕ ПРЕДСТАВЯНЕТО ИМ?

-Не беше трудно да се прогнозира такъв развой на нещата, защото подобно механично сливане не се случва за първи път в политиката у нас. Двете партии, събрани заедно, не можаха да направят 28%, колкото е сборът от предходното им представяне сами, а 24%. Отблъснали са близо 4% от избирателите си, които са отишли към други партии. Това е на национално ниво. В Благоевградски район направиха по-малък резултат (17%) в сравнение със сбора им на изборите през октомври 2022г. (19%). Това е поредното доказателство, че 1 плюс 1 в политиката невинаги прави 2. Ако бяха се явили самостоятелно, вероятно сега щяха да имат повече възможности за действие при съставяне на кабинет. Всъщност от това обединение печели само ДБ, защото използва ПП за ракета-носител. Изпитание за тази коалиция, ако получи изпълнителната власт, ще бъде разпределянето на постове, защото няма как да докажат кой каква тежест е имал на този вот, за да вземе повече позиции. Обикновено това става „камък на раздора”.

СМЯТАТЕ ЛИ, ЧЕ ВЪРВИМ КЪМ СЛЕДВАЩИ ПРЕДСРОЧНИ ИЗБОРИ?

-Вижте, за всеки вече е видно, че има силен външен натиск двете първи коалиции плюс ДПС да се обединят в един екип и да управляват уж под шапката на евро-атлантизма. За тези външни сили приоритет е позицията на България за Украйна, даването на милиарди долари в аванс за самолети и т.н. За българите обаче приоритет са намаляващите им доходи, инфлацията, кризата във важни сектори като икономика, здравеопазване, образование. За култура дори не ми се отваря дума –политиците изобщо не мислят за това. Така че налице е тотално разминаване на интересите на водещите партии и на хората. Оправдания от рода на „правим го за народа и България”, „загърбваме егото си и враждата и поставяме националния интерес на първо място” и т.н. (мога отсега да ви кажа опорните точки, които ще повтарят), не звучат достоверно и няма да имат особена тежест, защото за всеки ще е ясно, че друго стои зад едно такова евентуално обединение. Има опасност взаимно да се задушат в коалиционната си прегръдка и скоро да бъдат наказани от избирателите. Действията им тези дни ще покажат дали и доколко са зависими от чужди столици и посолства. От друга страна, едно такова правителство, сформирано с очевидната непоносимост помежду им, но под външен натиск, ще налее много вода в мелницата на партия Възраждане и ще й помогне да увеличава процента си –нещо, което ръководството й цели и не го крие. Една коалиция между ГЕРБ и ПП вероятно би поставила началото на края на двете партии. Най-малкото, защото ще заличи всички принципи, които ПП прокламираше през последните две години. Но кой знае- може пък точно този ход да ускори появата на нова партия, на истинска алтернатива. По-скоро сега нещата май вървят към коалиция ГЕРБ –ДПС – БСП, нова тройна коалиция. Но не мисля, че ще е с дълъг живот. Така че политическата криза няма да се реши с последния вот. Ще преминем през още няколко предсрочни вота, докато се очертае нов политически субект с достойни и компетентни хора, които и многомилионната „партия на негласуващите” с желание ще подкрепи. Още малко търпение.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене