Философска душа! Поетът Рамадан Капсъзов от Горно Дряново за черно-белите клавиши на душата…

Младият мъж Рамадан Капсъзов, литературният му псевдоним е Раммадан Л.К., на 27 години е, завършил е българска филология в СУ „Св. Климент Охридски“, към момента не работи по специалността си, средното си образование е завършил в НПГ „Димитър Талев“, специалност „Оперативно счетоводство“. „По черно-белите клавиши на душата“ е първата му стихосбирка. Тя съдържа 63 стихотворения, разделени в три тематични цикъла, предимно с философска насоченост, писани в продължение на доста години. Преди месец поетът иззаде  своя книга и това е причината да го потърсим за ексклузивно интервю. 

Здравей поете, представи се на читателите на Топ Преса.

 

-Здравейте, казвам се Рамадан Капсъзов от село Горно Дряново, на 27 години съм. Към момента работя в училището в Горно Дряново като медиатор. Работя с деца от ромски произход от квартал ”Кремиковци”. Главно работата ми се състои в това да вдъхновям децата и родителите им колко е важно да се посещава училището. Основната борба е да посещават училище.

Какво те стимулира да пишеш стихове? Има ли поет в твоето семейство от който си наследил дарбата?

-Не,няма.  Аз съм първият до колкото знам от рода. Пиша от 15-16 годишен. В училище ми  беше интересна литературата, започнах да чета повече и съответно започнах да пиша. Не съм го мислил и мечтал, случи се от самосебеси. Дори тогава учех счетоводство, което е съвсем различно от литературата.

До момента имаш една издадена стихосбирка,сега си завършил втората. Какви са стиховете, които пишеш?

-Стиховете, които пиша са по-скоро философски, сюжети с пейзажи, философски размишления. Имам стихотворение, с което участвах в конкурс по случай 110 години от Освобождението на Родопите. Конкурса беше за младежи до 30 години и самият конкурс беше през 2022 година. При участието си бях награден на второ място, имаше парична награда 200лв. В конкурса журито беше взело решение да не се присъжда първа награда и в случая аз бях на първо място.

Имаш ли редактор с който да се консултираш?

-Да, на първата стихосбирка беше Красимир Телев. Той е редактор в сайта „Откровение” –              това е онлайн сайт за поезия. На втората стихосбирка редактор ще бъде Живодар Душков. Той е от Русе, доцент в Русенския университет, издал е доста книги. Заедно участвахме в един конкурс. Нашите стихове бяха поместени в обща книга и така се запознахме с него.

Участвал ли си в други конкурси?

-Да, явих се на конкурс през 2019 година в София в Народно читалище „Никола Вапцаров”, темата беше”Вяра” и там също бях награден.

Кой прави корицата на книгата?

-Корицата се изработва от Айше Муева, която в момента учи в Благоевград изобразително изкуство.

Колко завършени стихотворения имаш за печат към този момент?

-Втората стихосбирка „На душата по сивите струни“ ще съдържа 63 стихотворения.

Ще имаш ли представяне на живо на книгата ?

-Това все още не съм коментирал с издателя, но най-вероятно ще има нещо като премиера.

Публикуваш ли стихотворенията  си в социалните мрежи?

-Във фейсбук рядко, но публикувам в страницата си на личният профил и  в сайта „Откровение”. До момента срещам интерес от читателите и добри отзиви.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене