Църквата свети Иван Рилски в Кресна получи дарение на икона с лика на своя покровител

На Благовещение църквата свети Иван Рилски получи дарение на икона с лика на своя покровител дарението е направено от доктор Иван Слаев който получава иконата като подарък интересното за иконата е, че тя не е рисувана а направена от пясък.

В събота след тържествената света литургия за празника бе поднесена и иконата в храма където бе осветена ето какво каза пред нас отец Георги Танчев.

-Иконата е на всебългарския моливен …свети Иван Рилски чудотворец, който е патрон на храма в град Кресна и така доктор Слаев решил ,че тази икона която е изключителна рядка ценност  е добре да има повече поклонници за да се запознаят с нея да се молят, да целуват и така и затова е решил да е подари на храма в град Кресна, понеже от София до Кулата това е единственият храм който е непосредствен на самият път и ние се радваме както и на присъствието на нашите християни от града от общината така и на множеството преминаващи поклонници и поради това човека е решил да я подари на храма за да може тук всички когато идват да я гледат и да се молят и да е почитат, иконата до колкото знам е изработена от пясък събиран от седемте световни пустини какво значи това и аз нямам представа вероятно тези по-големи пустини за който сме слушали. Това е подарък за неговият юбилей 50-десет годишен от негови близки приятели предполагам това са хора с възможности който са обикаляли различни точки на света и от там са събрали за да се направи тази чудесна икона и сега вече ще бъде поръчана още един проскенитари тоест място където да бъде положена самата икона и пред която ще гори денонощно кандило това е символ на Христовата светлина която между другото е била и тази съпътстваща светлина която е направила от обикновения Йоан в свети Йоан Рилски именно тази Божествена светлина така, че кандилцето ще бъде там, ще помазват хората боледуващи, страдащи, преминаващи, всякакви хора, защото помазване с елей от това непрестанно горящо кандилце.

-Доктор Иван Слаев сподели пред присъстващите в храма, че е решил да дари иконата, защото иска повече хора да могат да се докоснат до нея.

-Исках да бъде в храм който носи името на светеца помолих отец Георги от Банско да ми съдейства, направихме връзката с вас и така се осъществиха нещата. Рамката е изработка от …това е което мога да кажа за иконата дано да бъде в помощ за всички.

-В храма в град Кресна постоянно постъпват различни дарения, според отец Танчев те не могат да бъдат степенувани, защото всяко едно от тях е специално за храма, но такава голяма и различна по вид икона не е дарявана на храма до сега. Църквата в град Кресна е ежедневно отворена и е един от най-посещаваните храмове в областта, потока от туристи тук е постоянен.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене