Кметът на Антверпен е мишената на джихадистката група с български участник от Благоевград

Кметът на Антверпен Барт Де Вевер е бил мишена на арестуваната джихадитска групировка, сред която има и един българин, съобщи местният вестник „Нюзблад“, позовавайки се на три независими източника.

Младежите са планирали да атакуват полицейски участъци.

Името на кмета на Антверпен наистина беше споменато в разследването, заяви говорителят на Федералната прокуратура Ерик ван дер Сипт. Самият кмет не е бил открит за коментар. Неговият говорител лаконично заяви, че това е съдебно дело, което не може да коментират.

Припомняме, че в началото на седмицата Федералната прокуратура на Белгия задържа седем души в рамките на две разследвания на „възможни терористични нападения“. Седемте арестувани – петима белгийци, един турчин и един българин – са обвинени в участие в дейността на терористична група. Имало е и осми задържан, но той е освободен.
Сред задържаните е и 20-годишен българин, за който към момента единствено се знае, че се казва Сергей и е от Благоевградската ромска махала. Обвинен е за участие в терористична група.
От белгийската преса става ясно, че следователите на Федералната съдебна полиция в Антверпен едновременно са нахлули в няколко адреса на радикализирани младежи в понеделник вечерта, включително в Мерксем и Боргерхаут.
Органите на реда от известно време са държали под око младежите. Разследващите установили, че групите от Антверпен и Брюксел са търсили контакт помежду си. При претърсването са открити оръжия в домовете. /БГНЕС

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене