Банки докладват на НАП за трансгранични преводи от догодина

Снимка: Pixabay

Ще се подава информация за лица, получили 25 или повече плащания за тримесечие

Банки, дружества за електронни пари и други доставчици на платежни услужи са задължени да подават данни в НАП за обработените от тях трансгранични плащания, за което е необходимо да водят електронен регистър, съобщиха от приходната агенция. Това предвиждат промените в Закона за ДДС, обнародвани в Държавен вестник на 23 декември 2022 г., които ще влязат в сила от 1 януари 2024 г.

Целта на новите правила за събиране и отчитане на данни за трансгранични плащания, свързани с електронната търговия и въвеждането на някои изисквания за доставчиците на платежни услуги, е да се противодейства на измамите с ДДС при онлайн продажбите и да бъдат идентифицирани продавачите в интернет.

Доставчиците на платежни услуги трябва да вписват в регистъра информация за лицата, които са получили 25 или повече трансгранични плащания за тримесечие, по-конкретно: данни за местонахождението и името на получателя на плащането, номер по ДДС или друг данъчен номер, дата, час, сумата и валутата на трансграничното плащане и други, съобщава „Труд“.

Информация за паричния поток НАП ще събира и обобщава и от доставчиците на платежни услуги, обслужващи платци, когато плащанията са наредени към получатели в трета страна, уточняват от приходната агенция.

Данните за трансграничните плащания ще се отчитат на всеки три месеца, като информация за тях ще се подава към НАП в месеца, следващ тримесечието, за което се отнасят. Първото отчитане е за периода януари-март 2024 г. и следва да се направи от 1 до 30 април 2024 г., напомнят от приходната агенция.

Обобщените данни от регистъра, подадени в НАП, ще бъдат изпращани към Централната електронна система с информация за плащанията (CESOP), където ще бъдат обработвани и съхранявани на ниво Европейска комисия.

Подробна информация за новите правила е публикувана в сайта НАП, а телефонна консултация по тези въпроси може да се направи с Информационния център на НАП на телефони: 0700 18 700,  02/ 9859 68 01 и имейл infocenter@nra.bg.

Анисия Иванова

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене