Благоевград сведе глава пред делото на Тодор Александров

Десетки граждани почетоха днес в Благоевград паметта на българския революционер Тодор Александров по повод 142 години от рождението му. Представители на ВМРО, граждани и общественици сведоха глави пред паметника на войводата в градинката пред сградата на Съдебната палата. В ритуала по полагане на цветя участие взе и заместник-кметът па икономика, финанси и европейски проекти Мария Петрова. Край паметния знак се развяха знамената на България и ВМРО.

Тодор Александров е роден на 4 март 1881 година в щипската махала Ново село. Той е член на Централния комитет и лидер на Вътрешната македонска революционна организация. Името му се свързва с подвизи и прояви на изключителна храброст по време на Балканските войни. С четниците си революционерът превзема Кукуш и го предава на настъпващите български части.

С трезвата си преценка и лидерски качества, както и с безграничната си любов към родината, Тодор Александров остава завинаги в сърцата на българите. Дори е наричан „Последният цар на планините“. На 31 август 1924 година на път за конгрес на серчани в Лопово, Пирин планина, Тодор Александров е убит в местността Равна бука край село Сугарево.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене