Полагат основите на нов храм в Дупница

Първа копка на храм „Свети Мина“ ще бъде направена в Дупница, съобщиха от пресцентъра на Общината. Церемонията ще бъде в най-големият жилищен квартал на града – жк. „Бистрица“ и ще започне в 12.00 часа, в съседство с новата детска градина в квартала.

Идеята започва да се реализира преди 5 години, когато са се извършвали ремонтните дейности в квартала по надземна и подземна инфраструктура, и тогава кметът инж. Методи Чимев поема ангажимент да проведе всички необходими процедури, за да може да се реализира изграждането на храм.

По предложение на кмета до Общински съвет, е даден безвъзмездно имот на Светия синод за начинанието, като в началото на тази година, дългата процедура приключва с издаване разрешение за строеж от главния архитект на Общината.

Любопитното е, че идеята се реализира едва при 4-ия опит за изграждане на храм в квартала с най-много население. Първият опит от Инициативен комитет е направен още през 1993 година, като в следващите 15 години е имало още два неуспешни.

Решението за големината, разположението, вида и всички други детайли са в правомощията на Църквата. Гост на събитието ще бъде служебния здравен министър д-р Асен Меджидиев, който е родом именно от Дупница. В церемонията ще се включи Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, както и свещениците от Дупнишка духовна епархия.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене