Гласът на експертите! Даниела Савеклиева пред Топ Преса: Страната ни се нуждае от здравия разум на политиците. Правителство е крайно необходимо. И това няма да стане без ГЕРБ-СДС.

Интервюто взе Веселин СТАМЕНОВ 

Родена е на 29 ноември 1974 година в Благоевград. Има магистратура по счетоводство и контрол от Югозападния университет. Избрана е за народен представител в XLII и XLIII народно събрание, в което е заместник-председател на Комисията по икономическа политика и туризъм. Савеклиева е председател на Благоевградския общински съвет от 2011 до 2013 година. Депутат е и в XLIV народно събрание. Топ Преса ви представя Даниела Савеклиева. 

Госпожо Савеклиева, благодаря ви, че приехте нашата покана да направим това ексклузивно и полезно интервю в дни на политическа криза, хаос и обществено напрежение. Нека започнем с емоции като Ви попитам с какви чувства взехте решението да се включите в предизборната надпревара и какви са Вашите очаквания, цели и прогнози?

Ситуацията в държавата за последните две години е катастрофална. Растящата инфлация изяжда доходите на хората. Блокирани са всички големи инфраструктурни проекти. Няма приет държавен бюджет, от това страдат и общините . Непосилните цени на електроенергията, на горивата – всичко това показва липса на държавност. До това ни доведе „Промяната“. До това ни доведоха хора , които дойдоха с лъжи и фалшиви разкази и си мислеха, че така могат да управляват държавата.

Макар че за последните две години не съм била кандидат, аз активно участвах в предизборните кампании. А те винаги са били „очи в очи“ с гражданите. След две години аматьорски изпълнения, липса на политически решения, които ни довдоха до пети поредни избори,  в очите на хората не виждам надежда… Емоцията не е добър съветник, когато взимаш важни решения. Аз знам, че г-н Борисов и ПП ГЕРБ сме единствените, които могат да справят успешно с кризите. Защото вече сме го правили. Повече от всякога имаме нужда от редовно правителство с ясна политическа отговорност. Състоянието на държавата е много тежко и след 2 април – трудно ще тръгнем  напред. Но имаме куража и волята да се справим. Затова е важно ГЕРБ-СДС да бъдем първа политическа сила.

Обществената критика от която Топ Преса също е част дава доста противоречиви оценки за състоянието на областната и общинска структура на партия ГЕРБ Благоевград. Чест прави на дама политик с опит като Вас да се изправите пред критиката и да ни разясните, моля ви, какво е реалното състояние на политическата структура?

Структурата на ГЕРБ в област Благоевград  е в много добра кондиция. Показва го и резултата на последните предсрочни избори – ГЕРБ-СДС водим с 15 % пред Промяната. Общинската структурата е консолидирана и има една сериозна цел – Благоевград  да има свой народен представител. Уверена съм, че ще успеем.

Казват, че за партия ГЕРБ задаващите се предсрочни избори са „лесни“, предвид факта, че две години държавата се управлява в хаос, в условия на тежки кризи без адекватна политика на управление. Съгласна ли сте с това определение?

Няма лесни избори. Има тежки решения и отговорности, с които трябва да се нагърбим. Пожари, които трябва да се гасят. Много добре звучи – „Вдигаме пенсиите“, но инфлацията ги стопи. За да излезем от тази злополучна спирала , за да бъдат отново хората сигурни в утрешния ден трябва да има редовно правителство. Този е нашият ангажимент и отговорност. Затова трябва да получим доверието на българските граждани и да бъдем първа политическа сила. Затова всеки ден, при всяка среща търсим подкрепа.

Вие сте бивш народен представител и обективността ни задължава да признаем, че бяхте доста деен и резултатен депутат. Заставахте зад  доста обществени каузи, защитавахте проекти и дори не се страхувахте да бъдете в горещите точки на местни конфликти. В този ред на мисли Ви питам какво да очакваме от Вас в следващият парламент?

Връзката и ангажимента ми с града и региона никога не е прекъсвана. Така ще бъде и занапред. Като част от най-богатия район – Югозападния, Благоевград и областта често остават в сянката на столицата. Проблемът е, че  статистически столицата е много по-различна и по-напред от останалите региони. А това изкривява числата за целия Югозапад, както и конкуренцията за достъпа до кохезионните фондове. Най-ниската работна заплата е в Благоевградска област. И въпреки близостта до София , университетите и добрата бизнес среда областният център също изостава в икономическо развитие .Решението не може да се търси само в местната власт. Важно е Държавата да също да се ангажира. Защото именно липсата на големи компании, предлагащи по-добри възнаграждения ще предизвикат конкуренция,  така че и другите фирми да вдигнат заплатите. Това ще бъде и моя основен ангажимент.

Цари някаква абсолютна лудост сред социолози и политически анализатори относно прогнозите за това какво ни очаква след втори април. Като участник в предизборната надпревара ще се осмелите ли да направите прогноза?

За съжаление лудост е обхванала и част от политическите лидери. Говоря за ПП и ДБ, които въпреки че са в пълна изолация, подхождат напълно безотговорно – ще правим избори докато не им хареса резулата! Страната ни се нуждае от здравия разум на политиците. Правителство е крайно необходимо. И това няма да стане без ГЕРБ-СДС. Ще направим правителство с всеки, който припознае нашата програма. А тя е отговорна, наложена  върху реални практики на управление, с ясна насоченост към разрешаване на кризите. Имаме подкрепата на европейските лидери. Имаме волята да се справим. Отново.

Моля за Вашето послание към читателите на Топ Преса.

Гласувай те за номер 2. Това е единственият правилен избор. Само ГЕРБ-СДС и Бойко Борисов могат да спасят държавата от кризата.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене