Юристката на областта, проспала делото срещу Чората, повлече и шефката си Ася Велкова, губернаторът Б. Михайлов: Аз ще реша кой и как да бъде наказан

Дисциплинарен съвет, назначен от областния управител на Благоевград Бисер Михайлов, вчера започна разследване по писмените обяснения на младши юристката Румяна Костова, която през декември миналата година не се яви на делото от държавата срещу местния бизнесмен Райо Димитров-Чората и магистратите осъдиха областната управа да плати 25 000 лв. адвокатски хонорар.

Освен Костова разпитани са още работещите в деловодството, отдел „Човешки ресурси” и пряката шефка на юристката – директорът на „Правна дирекция” Ася Велкова, която е съпруга на партийния активист в „Движение 21“ адвокат Спас Велков.

В резултат на сравнението между показанията на отделните служители в администрацията, замесени в безпрецедентния скандал с проспаното дело, дисципкомисията установила, че Румяна Костова е уведомила шефката си Велкова, че излиза в болнични за детето, но вместо 2 дни по-късно да представи болничния лист, тя го донесла в деловодството на петия ден – 21 декември, когато е трябвало и да бъде на делото в съда. Велкова на свой ред се оправдала, че не е знаела за датата на делото,  макар че призовката по него да е постъпила в отдела, за който тя отговаря.

След като Дисциплинарният съвет приключи проверката по случая, той трябва да излезе с предложения за наказания, а аз ще реша кой и как да бъде наказан, увери Б. Михайлов.

Тъй като губернаторът също е юрист по образование, прекратеното от Окръжен съд производство за обявяване на незаконна сделката за продажба на хотела на Чората вече е под негово лично наблюдение. Областната администрация успя да влезе в срока и изпрати в Апелативен съд защитна теза по казуса с молба делото да бъде възобновено.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене