Трима осъдени за грабеж на златни накити от заложна къща в Благоевград

Трима мъже от Самоков получиха присъди за грабеж на златни накити от заложна къща в Благоевград. Те признаха вината си и сключиха споразумение, одобрено от съда. Двама от тях В.М. и В.Н., които имат по над 10 предишни присъди, ще лежат в затвора съответно 4,5 г. и 3 г. и 11 месеца. Третият – С. Т. получи условна присъда от 2 г. с 3-годишен изпитателен срок. Двама от грабителите са с основно образование, а третият е неграмотен.

В края на октомври 2018 г. тримата решили да извършат грабеж в заложна къща в Благоевград, като предварително се поинтересували за такива в града. На 6 ноември потеглили с лек автомобил БМВ от Самоков за Благоевград. След като стигнали в града, В. Н. паркирал при жилищна сграда, в близост до заложната къща на ул. „Полковник Дрангов“ и останал да чака в колата.
Другите двама влезли в обекта и заявили на служителката, че искат да изберат златно колие и златен пръстен на обща стойност около 800 лева за подарък. Жената извадила от стъклената витрина табла със златните накити – 20 броя златни пръстена и 20 чифта златни обеци. След това поставила на бюрото и стойка с 4 броя златни колиета. Докато единият оглеждал накитите, другият се насочил към таблата с пръстените и обеците и я дръпнал с ръка.

Касиерката оказала съпротива на грабителите, обаче В. М. успял да издърпа от ръцете й таблата с бижутата, а съучастникът му С. Т. в същото време издърпал от лявата й ръка колиетата. Жената посегнала към паник бутона, за да сигнализира охранителната фирма, която е била ангажирана с охраната на обекта.

Преди да успее да го натисне, С.Т. я бутнал с двете си ръце в областта на лявото рамо. Служителката му отвърнала, а той на свой ред я блъснал с ръка в областта на лицето.

Тичайки, двамата напуснали обекта и се отправили към паркирания в близост автомобил, където ги чакал В.Н. След като стигнали в Самоков, отнетите накити били претеглени с везна и разделени между участниците в престъплението по равно. Впоследствие бижутата били продадени и подарени на други лица. Общото тегло на отнетите златни накити е 154 грама, на стойност 10 444,28 лв.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене