2,5 млн. яйца от Украйна мистериозно изчезнаха от пазара

Снимка БГНЕС

Вероятно се премаркират като стоки от друга държава, смятат от Съюза на птицевъдите

В България са внесени 2,5 млн. яйца от Украйна, които не се появиха в търговските обекти. Има нарушения при тяхното пласиране и се маркират с друг произход, обяви председателят на Съюза на птицевъдите в България Ивайло Гълъбов пред БНТ.

„Това са бързооборотни стоки и би следвало да се появят в търговската мрежа ден-два след тяхното физическо пристигане в България. Това означава, че в търговската мрежа около 20% от яйцата би трябвало да бъдат украински. Такова нещо не виждаме, което е повод да сезираме Агенцията за безопасност на храните да направи проверка дали маркирането на тези яйца е коректно направено. Дали техният произход впоследствие не се манипулира.“
Освен от БАБХ, от Съюза на птицевъдите официално ще искат информация и от Агенция „Митници“ за вноса на яйцата.

Над 120 са фирмите у нас в сферата на производството на яйца. Дневно те произвеждат около 4 милиона яйца, като 1 милион се изнася, поясни Гълъбов. Той подчерта, че българското птицевъдство е в достатъчно добра кондиция, за да задоволи вътрешното потребление с яйца и птиче месо.

Цената на едро на яйцата от производител през последните 2 месеца в България се задържа, каза още председателят на Съюза на птицевъдите.

Според Евростат за миналата седмица цената на едно яйце от производител у нас излиза около 32 стотинки. Върху тази сума се наслагват всички останали разходи. Тази цена е най-ниската в ЕС, заяви Ивайло Гълъбов.

Вероятно това е повод и за внезапната проверка на КЗК в офиса на организацията с оглед поскъпването на тези стоки в търговските вериги, предположи той. „Ние сме НПО, която не извършва стопанска дейност. Нито продаваме яйца и пилета, нито участваме на пазара по какъвто и да е начин. Документите, които бяха иззети от офиса и нашите електронни устройства, бяха всички публична информация. Няма как да намерят пазарна информация в офиса, тъй като ние сме организация с нестопанска цел. Офисът на Съюза на птицевъдите няма никакво отношение към цените“, коментира Гълъбов.

Стела Стоянова

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене