С МОТОРНИ ШЕЙНИ В НП „РИЛА“: Защо нарушителите не могат да бъдат установени

Сериозна вреда те нанасят върху популацията на защитените диви кози в Парка

Мъже с шейни необезпокоявано кръстосват Национален парк „Рила”, създавайки невъобразим шум и погазвайки всякакви закони. Те продължават да са неизвестни, защото се оказва почти невъзможно да бъдат установени и евентуално след това глобени.

Директорът на Парка Красимир Андонов уточни, че има подаден такъв сигнал, но в района на Рилския манастир. Моторни шейни в парка обаче е имало и видно от клипа те са били в нарушение. Дори парковата охрана да забележи хората с шейните, е почти невъзможно те да бъдат задържани високо в планината. Рисково е и да бъдат преследвани, затова нарушителите се оказват просто неуловими.

Моторни шейни влязоха в Национален парк „Рила”

„Гонки. Първо те са много опасни самите гонки, наистина на нас не ни достигат моторните шейни, но е много трудно да се идентифицират нарушителите. Те са с каски, с униформи, шейните нямат номера. Миналата седмица имахме един случай в района на Седемте езера също с моторни шейни. Единият е разпознат, останалите не са. Трудно е да се идентифицират”, посочи Андонов.

Най-сериозна вреда шейните нанасят върху популацията на защитените диви кози в Парка. Възможно е шумът да ги стресира дотолкова, че организмът им да се изтощи и да не издържи зимата. От Парка съветват при нередности да се звъни директно на дежурния телефон на дирекцията, а не на 112, за да не се получават грешки с локацията на нарушението.

Повече гледайте във видеото.

https://www.vbox7.com/play:bed8dbff27

nova.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене