Мария Габриел: „Да” на отпадането на визите за Перу и Колумбия и засилено сътрудничество

Мария Габриел 2014

Европейската комисия е за започването на преговори за споразумение за отмяна на визовия режим с двете латиноамерикански страни.

Общата европейска визова политика беше във фокуса на заседанието на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент. Миналата седмица Европейската комисия публикува докладите относно изпълнението от страна на Перу и Колумбия на условията, необходими за сключването на споразумение с ЕС за отпадане на визите. Това беше едно от исканията, отправени от ръководителя на българската делегация в Групата на ЕНП Мария Габриел като докладчик по това досие в рамките на предишния си мандат.

В дискусията след презентацията на Европейската комисия, Мария Габриел отбеляза положителните аспекти в докладите, сред които подобрението на сигурността и множеството икономически ползи, за които ще допринесе отпадането на визите. Въпреки това тя не пропусна да повдигне някои практически въпроси, които следва да останат приоритетни.  „От една страна е необходимо Перу и Колумбия да въведат максимално бързо биометрични паспорти. От друга страна  трябва да се уверим, че гаранциите за зачитане на правата на човека са достатъчни. Всъщност ни е нужно уверение, че споразумението за отмяна на визовия режим между ЕС и тези страни няма да доведе до увеличаване на жертвите на трафик на хора за целите на трудова и сексуална експлоатация или използването им като куриери на наркотици. Това са реални и осезаеми рискове, които трябва да се възприемат сериозно”, предупреди Мария Габриел. В допълнение тя подчерта значението на паралелното сключване на  споразумения за реадмисия с тези страни с цел да се предотврати увеличаването на незаконните мигранти.

Евродепутатът наблегна на важността Европейския парламент да участва във всички етапи на процеса. Тясното сътрудничество с двете страни е от съществено значение, за което говори и посещението на колумбийския президент Хуан Мануел Сантос Калдерон в ЕП на 4 ноември.

В заключение Мария Габриел насърчи по-нататъшните преговори с Перу и Колумбия при гарантирано спазване на обявените критерии и засилено сътрудничество за съгласуван подход към миграцията.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене