Шейни са газили в ПП „Рилски манастир“, това е сред най-големите проблеми в парковете

Дирекция „Национален парк Рила“ реагира с позиция по сигнала за нерегламентирано навлизане на моторни шейни в парка. Репортаж по темата бе излъчен по Нова телевизия.

Уточнява се, че на 19 март 2023 г. единственият сигнал, постъпил в 14:29 чрез системата 112, е за движение на шейни на територията на Природен парк „Рилски манастир“, който е с друго управление и с който Национален парк „Рила“ граничи.

Неточни сигнали чрез 112 постъпват често и това допълнително затруднява бързината в действията на служителите. „Дори и първоначално несъотносими към нашата територия, се стремим да ги проверяваме на място с дежурните ни служители „Паркова охрана и контрол“, обясняват от НП „Рила“.

Нерегламентираното движение на моторни шейни е един от най-сериозните проблеми, с който трябва да се справят всички паркове в страната. Шейните се движат бързо, нямат регистрационни номера, водачите са с екипировка, която ги прави неразличими. Не се подчиняват на разпорежданията на парковата охрана, дори има случаи на неизпълнение на разпореждания на органите на МВР при провежданите съвместни акции. Въпреки всичко всяка година дирекцията на парка постига резултати и успява да санкционира нарушители, но като цяло проблемът остава. В помощ на разрешаването му ще бъде приемането на законови промени в регистрацията и движението на моторни шейни, АТВ, УТВ и кросови мотори.

От НП „Рила“ призовават хората да продължат да подават сигнали, като при възможност да използват номера на дежурния телефон в Дирекцията на Национален парк „Рила“ – 0884 111 400, както и телефоните на главните инспектори по участъци, информация за които има на сайта ни www.rilanationalpark.bg и на информационните табели на територията на Националния парк. Ако няма възможност за директен контакт, да се ползва националната система 112.

Обратната връзка е изключително важна за нас. Само с общи усилия ще успеем да опазим това наше богатство – Национален парк „Рила“, твърдят от ръководството на парка.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене