Какво е застраховка гражданска отговорност?

Най-вероятно не съществува автомобилист, който да не знае за застраховката гражданска отговорност. Това е задължителен застрахователен продукт, който трябва да сключите при притежаването на автомобил, независимо дали той е в движение или не. Именно този продукт е най-популярен сред клиентите на застрахователите.

Ако ви предстои да си закупите МПС, е важно да бъдете наясно с всички важни особености, които тази застраховка притежава, както и важни насоки за използването на калкулатор гражданска отговорност.

Какво трябва да знаете за застраховка Гражданска отговорност?

Независимо дали сте физическо или юридическо лице, при притежанието на МПС, вие трябва да преминете към задължителна застраховка Гражданска отговорност. Всеки застраховател на територията на България предлага тази услуга, като за целта се подписва застрахователен договор,в  който вие се задължавате да изплащате предварително определената премия към компанията. Застрахователят, от своя страна, се задължава при настъпване на застрахователно събитие, което е в покритието на договора, да изплати щетите към трети лица, които могат да бъдат както имуществени, така и неимуществени, определени на различна стойност. За да бъдат изплатени, те трябва да са доказано причинени от застрахованото лице.

Застраховката се сключва за период от 12 месеца, като задължението ви може да бъде разпределено на вноски – 2 или 4. Сумата няма фиксиран, а променлив характер, който зависи от следните особености:

  1. За автомобила – регистрационен номер, рама, тип двигател, мощност, тип гориво, вид, предназначение за ползване.
  2. За шофьора – трябва да се определи дали е физическо или юридическо лице, както и с какъв шофьорски стаж разполага. Тези автомобилисти, които разполагат с по-малък опит, се предполага, че има по-голяма опасност да участват в ПТП, които се случват по тяхна вина. Именно затова, сумата по застраховката може да бъде по-висока.

Защо трябва да имате валидна застраховка гражданска отговорност за вашата кола?

ГО е застрахователен продукт, който има задължителен характер и на сключването му подлежат всички автомобилисти, които притежават МПС от различно естество – леки, товарни автомобили, мотопед, мотоциклет, електрическа кола, мотриса на трамвай, багажно или товарно ремарке, включително и техника, която може да бъде земеделска, строителна или горска.

Специалистите от IandgBrokers споделят кои са основните причини да поддържате валидна застраховка ГО:

  1. Ако не извършите подновяване до 14 дневен срок след изтичането на последната полица, могат да последват неблагоприятни последствия за вас, които се изразяват най-явно в получаване на предупредително писмо от Гаранционния фонд, в който ви съобщават, че ако не сключите застраховка Гражданска отговорност, регистрацията на вашата кола ще бъде прекратена, според Кодекса на застраховането.
  2. Ако нямате валидна полица, при проверка от органите на реда, могат да ви бъдат наложени глоби, подкрепени с акт. Ако вие сте собственик на автомобила и сте физическо лице, при първо нарушение ще дължите 250 лв, а при повторно – 400 лв. В случай, че регистрацията е направена на юридическо лице, глобата е в размер на 2000 лв при първо нарушение и 4000 лв при повторно. Важно е да знаете, че дори и да не сте собственик на автомобила, ако го управлявате без валидна полица, ще дължите сума в размер на 400 лв.
  3. Като друга причина, която подкрепя необходимостта от валидна полица по ГО, е че при настъпване на ПТП, което е причинено по ваша вина, чрез наличната ви Гражданска отговорност, щетите към трети лица ще бъдат покрити от застрахователя. В случай, че нямате валидна, сумата няма да бъде заплатена и ще трябва да поемете материална отговорност самостоятелно.

Как можете да сключите застраховка гражданска отговорност?

Има няколко различни начина, по които да сключите ГО. Първият е познатият стар начин, чрез посещение в обект на застрахователя, където консултант на компанията да ви даде информацията, от която се нуждаете и да предприемете сключване на договор.
Вторият начин, е да се обърнете към услугите на застрахователен посредник, който да ви изготви оферта и да открие най-изгодното предложение за вас.

Третият и най-популярният към момента, е чрез използването на онлайн калкулатор в сайта на дружеството, което сте избрали за сключване на договор. Калкулаторът е лесно решение за всеки, който е свикнал да оперира посредством интернет пространството, няма свободно физическо време или не иска да прекара малкото си свободно такова в чакане по опашки. Онлайн калкулаторът ви дава възможност само срещу няколко данни, посочени от вас, да научите офертите на различни компании, сред които да откриете своята най-подходяща.

Какво е важно да знаете за калкулатор гражданска отговорност и какви са предимствата от използването му? 

Калкулаторите на различните дружества имат особен ред по предоставяне на данните – при някои повечето се изискват в началото, докато при други в последствие. При всички онлайн калкулатори обаче, за да получите актуална оферта за застрахователната сума по Гражданска отговорност, трябва да посочите данни за себе си, като собственик, и за вашия автомобил, който следва да застраховате. Освен техническите характеристики, като обем на двигателя, мощност, тип на горивото, брой на местата в автомобила, калкулаторът изисква да посочите и с какъв волан е МПС – дали е ляв или десен. Освен това, трябва да посочите в калкулатора и с какво предназначение ще използвате транспортното средство. То може да бъде за лична, състезателна, служебна или учебна цел, както и като отдаване под наем или дори обществен транспорт.

Друго важно обстоятелство, което калкулаторът ще изисква да посочите, е дали имате регистрирани ПТП-та по ваша вина през последните 3 години, дали имате активна застраховка автокаско и дали имате щети.

Специалистите от екипа на IandgBrokes споделят, че несъмнено онлайн калкулаторът е отлично средство да спестите време и усилия по вашето застраховане и поддържане на автомобила в изряден през закона ред. Онлайн можете да направите справка и дали полицата ви е изтекла.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене