Миряните в Гоце Делчев на помощ на пострадалите от пожар в Кръстава

Кутия за дарение, в помощ на пострадалите от пожара в село Кръстава, поставиха в църквата „Успение Богородично“ в гр. Гоце Делчев на връх храмовия празник, видя репортер на Топ преса.
Множество вярващи посетиха празничното богослужение, водено от Негово високо преосвещенство Неврокопски митрополит Серафим и с участието на смесения хор към архиерейството.

В 30-минутна проповед владиката припомни преданието за успението на Света Богородица, как се е случило прекратяването на нейния земен път. Да се прибягване често с молитва за застъпничество на Богородица за нас, призова владиката, подчертавайки, че тя е по-почитана от херувимите и по-славна от серафимите и на нея възлагаме надеждите си за земно благоденствие, дълголетие и спасение на душите.

Негово високо преосвещенство отслужи и водосвет, после поръси със светена вода множеството миряни и празничния курбан. Бяха приготвени 9 казана с курбан. Раздаването на вкусната чорба продължи до 13 часа.


И докато вън се раздаваше курбан, вътре в храма се състоя кръщенка на именничка – малката Мария, внучка на кмета на община Гоце Делчев Владимир Москов.

Празникът за Голяма Богородица не мина и без мургави просяци на милостиня от квартал Кремиковци, община Гърмен. Това бяха 10-годишната Филиз, братчето й Фаик и възрастен мъж. Присъствието им обаче не провокира лоши чувства. Не всички, но много от вярващи съчувстваха на децата, че са поставени в ролята на просяци и пускаха монети в чашките им.
Даровете, поставени пред храмовата икона – саксии с цветя, кутии с бонбони, дрехи, чорапи и други, не бяха продавани на търг, но ще бъдат изложени на специална маса идната неделя, тъй щото, ако някой си хареса нещо, да го закупи според възможностите на джоба си.

За здравето на много именници днес, бяха раздаде и десетки питки с хляб.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене