Експолицейският инспектор Спас Радичев от Симитли, уволнен за зрелищна катастрофа с лекия му автомобил след полицейски банкет

Бившият инспектор от Детска педагогическа стая във Второ РУ – Благоевград обжалва в съда дисциплинарното си уволнение. Той е бил уволнен със заповед на вътрешния министър Иван Демерджиев  на 22 декември миналата година заради случая със зрелищно  катастрофиралия му автомобил, научи „Струма“. Автомобилът му “Хюндай Санта Фе” бе намерен паднал от мост на жп релсите на пътя между с. Железница и Симитли на 5 юли през нощта, след като преди това се бе ударил в мантинелата при бензиностанцията на “Петрол”. Инцидентът станал непосредствено след банкета по случай професионалния празник на служителите на МВР, състоял се в ресторант в парк Бачиново, на който бил и Спас Радичев. Това предизвика съмнения, че полицаят е бил зад волана в нетрезво състояние и след катастрофата е избягал от местопроизшествието.

Сигналът за самокастрофиралия автомобил е постъпил към 2.30 ч през нощта. Полицаите установили, че собственикът е техен колега  и автопатрул отишъл в дома на Спас Радичев в Симитли. Той бил тестван с дрегер за алкохол, който отчел 0,92 промила. Полицейският инпспектор се съгласил да даде и кръвна проба в Спешен център, която показала 0,96 промила. Спас Радичев обяснил, че на банкета е употребил алкохол – около 450 мл вино и ракия, но категорично отрекъл той да е карал автомобила през нощта. Тогава се прокрадна и версия, че колата е била открадната и изоставена. Няколко дни след съмнителния инцидент обаче полицейският инспектор бе подал рапорт за напускане на МВР. Това обаче му беше отказано, тъй като вече било предприето дисциплинарно производство по случая. Комисията, извършила проверката, стига до извода, че Спас Радичев е управлявал автомобила в нощта след банкета и излиза с предложение да му бъде наложено най-тежкото дисциплинарно наказание – уволнение, което и става със заповед на вътрешния министър. Сега той атакува уволнителната заповед пред Административен съд – Благоевград. В хода на делото се очаква да бъдат призовани като свидетели полицейски служители и анализирани доказателства, включително и видеозаписи от камери в района на пътно- транспортното произшествие. Каква ще бъде развръзката по казуса с бившия полицейски инспектор, предстои да разберем.

БЕТИНА ГЕОРГИЕВА в.Струма

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене