Възрастните скочиха срещу преизчисляването на пенсиите заради…

Предложението за преизчисляване на пенсиите предизвика недоволство сред възрастните хора. Според специалисти има риск пенсионерите с най-дълъг трудов стаж да получат най-малко пари.

Докато минималната пенсия нараства, средната остава без промяна. Така хората с най-голям осигурителен принос се чувстват ощетени.

За семейство Василеви подходът на правителството е несправедлив. Юлия има 37 години трудов стаж, без прекъсване.

„Преди 15 години съм се пенсионирала. Моята пенсия сега е по-ниска, даже 2 пъти, от пенсията на една учителка, която се пенсионира, а аз нямам прекъсване в осигуряването си“, сподели Юлия Василева.

Симеон е с 36-годишен трудов стаж и апелира да се намери нова формула за изчисление.

„Вие сте работили 16 години – имате половин пенсия. Аз съм работил 36, откъде накъде и на мен, и на вас 10? Не е правилно това. Трябва да се намерят коефициенти, които да отчитат приноса на всеки“, категоричен е Симеон Василев.

Според бившия социален министър Христина Христова управляващите се колебаят между три варианта за преизчисление.

„Единият е чрез коефициента – за всяка прослужена година да имат по-висока тежест, другият е със съвременен осигурителен доход да се преизчислят пенсиите, а третият – някакъв коефициент да се извади, с който просто да се покрива инфлацията като извънредно преизчисляване на пенсиите“, коментира Христова.

Независимо как ще се случи преизчислението, според Христова то е необходимо.

„Разчетите показват, че така до висока степен обират големите разходи между стари и нови пенсии. Недопустимо е пенсионноосигурителната система да генерира несправедливост“, допълни тя.

blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене