Благодатният огън ще бъде пренесен у нас от Йерусалим с правителствения „Фалкон“

Благодатният огън ще бъде пренесен у нас от Йерусалим с правителствения „Фалкон“, съобщи „Телеграф“. За председател на делегацията ни Светият синод определи Старозагорският митрополит Киприан. Той ще донесе тайнството за Възкресение, което тази година е на 16 април. През 2022-ра бе използван Благодатният огън от 2021 г., който се съхраняваше в Синодалния параклис „Св. цар Борис-Михаил“.

„Благодарни сме на Бог, че след 2-годишно прекъсване поради пандемията от COVID-19 Светият синод на Българската православна църква определи български архиерей, който да донесе Благодатния огън от Божи гроб. Изразяваме и благодарността си към служебния министър-председател Гълъб Донев и Министерския съвет за решението за отпускането на правителствения самолет “Фалкон“, коментира пред „Телеграф“ Негово Високопреосвещенство митрополит Киприан.

Традиция

Тази година традицията се възобновява след прекъсване заради пандемията. През 2021 г. наша делегация не пътува до Божи гроб в Йерусалим заради условията на строга карантина. Тогава получихме Благодатния огън от нашия посланик в Израел, но заради строгите мерки духовниците чакаха в правителствения самолет и не стигнаха до църквата на Гроба Господен.

Тайнство

И до днес това тайнство не е разгадано. На Велика събота всяка година на Божи гроб от небето в ръцете на Йерусалимския патриарх пада Благодатният огън. Той символизира чудотворната светлина на Възкресението на Христос, за която говори още апостол Петър, и се смята за светиня за вярващите. Все още няма голяма яснота около службите за Възкресение Христово. Най-вероятно обаче богослужението в храма „Св. Александър Невски“ ще оглави Мелнишкият епископ Герасим. След полунощ ще има и пасхална Света литургия. Както обикновено, митрополитите ще служат по епархиите си. Негово Високопреосвещенство Антоний ще оглави литургията в катедралата в Берлин.

Великденската служба по традиция започва в храмовете, след което се излиза от тях, за да се проведат литийни шествия и се чете Евангелието. След това миряните се връщат отново в църквите.

Автори: Яна Йорданова и Константин Събчев,Телеграф

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене