В Благоевградска област най-много ученици изучават „Религия“

Най-много групи по „Религия“ (християнство – православие) през тази учебна година са сформирани в Благоевградска област. Това показват официални данни на МОН за учебната 2022-2023 г. Там предметът се изучава от 3028 ученици. От тях 2905 са в начален етап, а останалите са в прогимназията и гимназията.

На второ място най-много ученици, изучаващи „Религия“, според справката на МОН, има в Русенска област – 1103, като там предметът е застъпен само в основното училище.

Във Варненска област „Религия“ изучават 915 ученици от 1. до 7. клас. Там, освен Християнство – православие, има и двадесет и трима ученици, които се обучават в неконфесионален вариант на предмета.

По официални данни на МОН в Пловдивска област „Религия“ (християнство – православие) учат 901 ученици в основното училище.

В София-град „Религия“ изучават 562 деца от 1. до 8. клас. В столицата има дванадесет ученици от частно училище, на които се преподава „Религия“ в неконфесионална форма. В София-област има 281 ученици, които изучават „Религия“ (християнство – православие), а деветнадесет деца се обучават в неконфесионалната форма.

В Пазарджик 505 ученици са сформирали групи по „Религия“ (християнство – православие), в Бургас – 308, а в Ловеч те са 202.

Има градове, в които няма нито една група по „Религия“. Това са Търговище, Хасково, Шумен, Силистра и Плевен.

Общо в училищата в цялата страна 8878 ученици изучават „Религия“ (християнство – православие). Учениците, които се обучават в неконфесионалната форма са петдесет и четирима.

В училищата Ислям изучават общо 1706 деца в цяла България. Най-много ученици по „Религия“ (ислям) има в Пазарджишка област – 1131, а в Благоевградска те са 507.

Специалистите посочват, че след пандемията има спад в броя на групите по „Религия“ в сравнение с периода преди това. Като цяло обаче се запазва тенденцията около един процент от всички ученици у нас да са обхванати в изучаването на предмета.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене