Земеделската гимназия -гр.Сандански развя българското знаме в Северна Турция

От 06.03.2023г. до 10.03.2023г., в град Дюздже, Турция се проведе четвъртата краткосрочна обмяна на ученици от  пет училища от България, Румъния, Гърция, Турция и Латвия, участници в проект по програма Еразъм+, 2020-1-EL01-KA229-079179_2,Drinking Europes water. Домакин на срещата беше училище „Fen ve teknoloji HAFIZ ANADOLU İMAM HATİP LİSESI. От българска страна участие взеха двама учители и служители, както и петима ученици.

Първият ден от посещението в Турция домакините ни запознаха с областта Дюздже.Дюздже е град, в който хора от много различни региони– от Черно море до Кавказ и Балканите, живеят в  мирно съжителство и създават обща култура. Това богатство се проявява и в кухнята, и в начина на живот. Разгледахме центъра на града, а следобед посетихме Конуралп. В Античността е бил известен като Прусо ад Хиплум. Имахме възможност да видим добре запазен римски театър, както и образци от римското и византийско изкуство, изложени в местния музей.

През втория ден всички участници в проектапосетихме училище „Fen ve teknoloji HAFIZ ANADOLU İMAM HATİP LİSESI“. Училището е едно от общо 5 в цяла Турция за наука и високи технологии. С интерес разгледахме 10-те работилници в СТЕМ-центъра. Домакините ни показаха изработените от тях технологични продукти- електрически автомобил, дрон, ракета, подемна машина и няколко вида роботи. В следобедните часове учениците ни работиха заедно и завършиха края на историята, започната онлайн преди мобилността в Турция.

Домакините проявиха топло отношение и при срещата ни с кмета на Гьоляка г- н Якуп Демирджан в третия ден от мобилността. Успяхме да посетим иводопада Гюзел дере. Учениците се запознаха и изучиха флората около водопада, събраха мостри и направиха хербарии, които ще се използват зафитологичен албум на всички области, включени в програмата.

Четвъртият ден започна в Център за кулинарни изкуства BelTUR. Там любезните домакини успяха да ни възхитят с богатството на местната турската кухня. В градината на Центъра учениците, участващи в проекта, представиха драматизации на историите, подготвени по време на работата по проекта. В следващите часове имахме посещение във фабриката за бутилиране на изворна вода „Asya, която изнася продукция за много държави в Европа. Облечени със специални защитни обекла, проследихме целия производствен процес – от направата на бутилките до пакетирането на готовата продукция. След това се отправихме към езерото Efteni в подножието на планинската верига Elmacık. То е  възловата точка на екологична мрежа, където се събират водните потоци от равнината около Дюздже и се вливат в Черно море.

В последния ден се насладихме на град Акчакоджа, разположен на Черно море. Посетихме един от символите на града- Генуезката крепост, включена в списъка с културно-историческото наследство на ЮНЕСКО и крайбрежния парк. Разгледахме и пещерата Fakili Magarasi, един от най-посещаваните обекти в региона. Въздухът в пещерата е подходящ за хора, страдащи от астма и затруднено дишане.

Мобилността  завърши с прекрасна  вечеря и връчване на сертификати за участие в проект „Drinking Europes water“ по програма Еразъм +.

Мария Якимова- Кацарска- ст. учител по английски език,

Илияна Московазаместник-директор, учебна дейност;

Андон Шапков

Огнян Димов

и учениците:

Боян Филипов, Иван Иванов, Иван Костадинов, Кирил Неделков, Никола Николов.

Този проект е финансиран с подкрепата наЕвропейската комисия. Публикацията отразява единствено  възгледите на авторите. Европейската комисия и Националната агенция не носят отговорност за начина, по който предоставената информация може да бъде използвана.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене