БИЗНЕС ОРГАНИЗАЦИИ КОНСУЛТИРАХА МЛАДИ ПРЕДПРИЕМАЧИ ПО ПРОЕКТ INNOBUS

Проект „Укрепване на конкурентоспособността и екстраверсията на трансграничния бизнес чрез прилагане на иновативни и специализирани действия“, с акроним INNOBUS събра в Благоевград млади предприемачи и представители на различни институции и организации. Целта на втората по рода си групова среща беше предоставяне на бизнес консултиране и подкрепа за укрепването на бизнес предприемачеството в трансграничния регион между Гърция и България и насърчаване на младежкото предприемачество.

Участие във форума взеха млади хора на възраст до 29 години – потенциални предприемачи и такива, които вече са стартирали своята бизнес идея и искат да я развият и направят по-конкурентоспособна и по-видима от бъдещи клиенти и партньори. Те имаха възможност да получат насоки и съвети от представители на Бизнес инкубатор – Гоце Делчев, Търговско-промишлена палата – Благоевград, Югозападен университет „Неофит Рилски“, Областен информационен център – Благоевград и Студентски съвет към Колеж по туризъм – Благоевград.
Как да стартираме една бизнес идея и как да я развием така, че тя да бъде конкурентоспособна, кой и как може да ни помогне в осъществяването, какви са възможностите за финансиране и бизнес развитие? Това беше темата, която представи Росица Джамбазова – директор на Бизнес инкубатор – Гоце Делчев. С конкретни стъпки и примери тя обясни на присъстващите ролята на предварителната подготовка и маркетинга, както и как да изготвим работещ и изпълним бизнес план, който да следваме, за да постигнем успех. Представи и услугите и подкрепата, които Бизнес инкубатор – Гоце Делчев предоставя за оценка на жизнеспособността на бизнес идеята, бизнес планиране и стартирането на бизнес.

Ролята на Търговско-промишлена палата – Благоевград като посредник и консултант в реализиране и развиване на бизнес идеи представи Татяна Куколева – завеждащ отдел „Международни контакти и програми“. Със своите общински представителства в почти всички общини на Благоевградска област, палатата може да бъде сигурен партньор за млади предприемачи от всички краища на региона, коментира г-жа Куколева. Представена беше и възможността за информация, обучение и консултации от страна на екипа в рамките на ЕИЦ „Европа Директно“ и Регионален център за професионално обучение, на които ТПП – Благоевград е организация домакин.
Ролята на социалното предприемачество за всеки отделен човек и за обществото като цяло пък представи Мариела Богданова.

Какви са възможностите за финансиране на различни сектори в икономиката с подкрепата на европейските фондове представи експертът от Областен информационен център – Благоевград Елена Михова. Дискутирани бяха предстоящи процедури за бизнеса по Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ 2021-2027 г., Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027 г., както и отворените в момента процедури за бизнеса по Националния план за възстановяване и устойчивост.
Председателят на Студентски съвет към Колеж по туризъм – Благоевград пък Радослав Паралов представи пред присъстващите малко познати видове туризъм, които могат да бъдат развити в Югозападна България, известна със своите природни и исторически забележителности.
Съдържанието на тази публикация е изцяло отговорност на сдружение „На фокус“и по никакъв начин не може да се приеме, че отразява възгледите на Европейския съюз, участващите страни, Управляващия орган и Съвместния секретариат.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене