Кръщават връх в Рила на името на известен алпинист

Инициативен комитет започна петиция за именуване на планински връх, на името на родния алпинист  – Людмил Янков. Причината е предстоящото отбелязване на 70-годишнината от рождението му. Той е роден на 11 август 1953 година. Загива на 17 април 1988 година под връх Камилата в Рила планина.

Инициативният комитет е проучил процедурата по именуване на географски обекти в Република България. Самото предложение ще се придвижи към ресорната в страната институция. Важно условие при официалното входиране на документацията е, тази инициатива да бъде одобрена от колкото се може повече хора.

Избрали сме забележим и отличаващ се връх в Рила – планината, люлка на българския алпинизъм и вечен пристан на неспокойната душа на поета- алпинист Людмил Янков. Искаме да дадем името „Людмил Янков – Людмата“ на Рилски връх, намиращ се на билото – между върховете Мусала и Алеко, познат в туристическите среди като „Безименния“, разказа организаторите на обществената инициатива.

Това е 4-тият по височина връх в Рила, и част от емблематичния „Мусаленски траверс“. Върхът е висок 2 792 метра надморска височина.

През 1982 година Людмил Янков изкачва северната стена на връх Матерхорн, а в 1983 година – връх Айгер. Изкачва Гросглокнер в Австрийските Алпи, както и стени в Доломитите – връх Чивета, връх Чима Овест, връх Чима Пиколисима, връх Мармолада, връх Елбрус в Кавказ, откъдето прави първото спускане на българин със ски; както и върхове в Памир.

Участник в експедициите „Лхоце 81“, „Еверест 84“, където с невероятна скорост изкачва от 7170 м до кота 8500 м, преодолявайки 1330 метра денивелация на „един дъх“, за да окаже помощ на Христо Проданов. В многогодишната история за покоряване на Еверест няма подобен пример на човешка саможертва и героизъм. Носител на най-престижните държавни отличия и медали, съобщи „Дарик“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене