Гражданите без валидни лични документи ще могат да гласуват на изборите с удостоверение

Дирекция „Български документи за самоличност“ (БДС) към МВР ще съдейства на българските граждани, които не притежават валидни документи за самоличност, да упражнят правото си на глас в деня на изборите, съобщиха от вътрешното ведомство.

На гражданите, подали вече заявление за нова лична карта, ще бъде ускорено издаването ѝ или ще бъде издадено удостоверение за изгубен, откраднат, повреден, унищожен документ за самоличност (лична карта, личен /зелен/ паспорт) или лична карта с изтекъл срок на валидност.

При невъзможност да бъде издадена нова лична карта до края на работния ден на 31 март 2023 г., по искане на гражданите, ще бъде издавано необходимото им удостоверение, с което да гласуват. От МВР уточняват, че за да бъде издадено удостоверението е необходимо гражданите лично да подадат искане в Столична дирекция на вътрешните работи, Областна дирекция на МВР, Районно управление или участък – за дните от 28 март до 01 април 2023 г. от 08:30 ч. до 17:00 ч. и на 02 април 2023 г. от 08:30 ч. до 19:00 ч.

Информация за работното време на всяко звено БДС е поставена на входа на помещенията, в които се осъществява административно обслужване на гражданите, посочват от МВР.

Удостоверенията, осигуряващи възможност за упражняване на правото на глас в изборите за Народно събрание, се издават само след приемане на заявление за издаване на лична карта. Удостоверението се издава, за да послужи само пред секционната избирателна комисия и е валидно единствено за изборния ден – 2 април 2023 г.

В случай на подадено и регистрирано по постоянен адрес заявление за издаване на лична карта, удостоверение може да се издаде във всяко РУ и участък към РУ, СДВР и ОДМВР независимо от обявения постоянен и настоящ адрес. Удостоверения за заявен постоянен и настоящ адрес се издават от общинската администрация, допълват от МВР.

Във връзка с работата на полицията по време на предизборната кампания и в изборния ден, БТА припомня, че в МВР е открита денонощна телефонна линия и имейл за сигнали, свързани с нарушения на изборния процес при подготовката и произвеждането на парламентарните избори. Гражданите ще могат да подават сигнали на телефон – 02/90 112 98 и имейл – izbori2023@mvr.bg .Телефонната линия ще е активна от 2 март до 3 април.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене