Заради фалита на американски банки се задава и имотна криза у нас, според брокери

Благоевград е изправен пред имотна криза, смятат опитни брокери, които от години работят в тази сфера. Пред медиите един от тях заяви, че до няколко седмици се очаква драстично намаляване на предлаганите имоти, като причината се корени във фалита на две американски банки, което по думите му ще се отрази сериозно върху пазара.

Според брокера, много от частните лица, които сега са склонни да продават, или ще повишат цените или ще „замразят“ продажбите докато пазарът се стабилизира.

Наша проверка показва, че за два месеца има драстично увеличение в цените на жилищата в Благоевград.

Средно повишението е с около 10 хил. евро за двустайни и тристайни апартаменти с квадратура между 76 и 110 кв.м.

В предпочитаните райони, а именно център, широк център, запад и стадиона много трудно се намира жилище, което да е с цена под 60 хил.евро за класически тристаен апартамент в стара тухлена кооперация, който да не се нужда от сериозен ремонт, който включва подмяна на ел. и ВиК инсталациите.

По – голяма част от наличните жилища са в кварталите Еленово, Струмско и Ален мак, като там става дума за панелни апартаменти, голяма част от които също се нуждаят от ремонт.

Брокерите се оплакват, че и банките все по – трудно отпускат ипотечните кредити, въпреки, че лихвите скочиха. До преди месец от подобен вид кредит можехме да се възползваме с лихва от 2.7, а днес не може да се намери под 3 %.

Експертите в бранша съветват хората, които плануват да си закупят жилище, да не губят много време, защото в противен случай рискуват да останат разочаровани, защото няма да могат да намерят имот.

Строителни предприемачи също коментират, че дори „на зелено“ трудно се намират апартаменти, защото много от тях биват разпродадени още на ниво проект.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене