Голямото събуждане на курорта Семково

Курортът Семково се възражда бавно, но сигурно.

Да, нещата тук не са такива, каквито бяха преди повече от 30 години. Макар че природата все така е дивна и омайва погледите и душите на туристите, които идват в южните склонове на Рила планина. Вековните дървета, девствените езера, прекрасните гледки и чистият въздух изпълват с магия душата на планинарите. Но новото време след 1989 година остави след себе си и разруха, намерила своя израз и тук – в някогашната гордост на партията, на БКП, създала курорта през 1963 година. Това е направено с идеята над град Белица да е перлата на туризма в цяла Югозападна България, а Банско и Разлог да имат само поддържаща роля. Но на пръв поглед е видно, че има дисбаланс между невероятната природа и остарялата и занемарена инфраструктура.

Това да се промени и Семково да върне старата си слава е голямата и амбициозна цел на градоначалника на Белица – Радослав Ревански, и на неговия екип. В края на октомври миналата година той подписа договор, който осигурява още 5 милиона лева за ремонт на пътя до туристическата дестинация. През есента на 2022 г. кметът депозира и искане до Министерството на земеделието и храните на общината да бъдат прехвърлени 114,54 хектара горски фонд в именитата местност. Идеята на белишкия градоначалник е да направи от Семково модерен европейски ски курорт. Очаква се искането на кмета да бъде разгледано. Дотогава акцент е основният ремонт на пътя до планинския курорт.

Проектът предвижда изграждане на изцяло нова конструкция на пътната отсечка. Ще бъдат направени банкети, канавки и всички останали съоръжения, свързани с безопасността на движението. Ще се осигури качествено отводняване на шосето, нови водостоци, уширение на пътя. Ще се почисти растителността по двата ската край шосето, ще се положи под асфалта кабелна линия за достъп на телекомуникации.

„Радвам се, че успяхме да осигурим финансиране за този толкова важен инфраструктурен обект. Беличани заслужават да върнем блясъка на Семково и тук отново да идват туристи от страната и чужбина”, коментира кметът на Белица – Радослав Ревански.

Преди време курортният комплекс Семково в Рила планина стана селищно образование с местно значение в землището на града. Това решение взе Общинският съвет, а целта е развитието на курорта. Местният парламент даде съгласието си общината да придобие безвъзмездно правото на собственост върху 114.54 хектара земя от държавния горски фонд, които са цялата територия на Семково. Сега на ход е държавата, която трябва да прехвърли собсвеността на земята на Община Белица. „Всичко, което зависи от мен като кмет и от общинския съвет за бъдещото развитие на курорта Семково е сторено. Сега на ход е държавата, очаквам подкрепа, за да превърнем това място в привлекателно за туристите и от страната, и от чужбина”, казва кметът Ревански.

Идеята на местната власт е курортният комплекс да заприлича на австрийски зимен курорт. В Семково има нужда от по-голяма и по-съвременна леглова база, но няма да се строят високи хотели. Ще се направят малки къщи от дърво и камък, каквито има в австрийските зимни курорти. Ще се обособят нови зелени оазиси, кътове за отдих на туристите.

Обсъжда се идеята да се използва просеката на сегашния влек, за да се изгради модерен лифт. Водят се преговори с Университета по архитектура, строителство и геодезия и с Техническия университет, които имат бази в Семково, да се направи съвместно дружество. Целта е да се осигурят по-добри условия и да се гарантира по-качествено обслужване на туристите.

В последните години Община Белица организира в курорта зимен празник. Идват над 2000 души, които се веселят в красивата Рила планина. Това се случва след дълга време на забвение и на загърбване на красивата природна забележителност. Хиляди гости преоткриват на тези празници красотата и възможностите за спорт, отдих и релакс. Малка Белица пък доказва, че знае какво иска за развитието на туризма и как да го постигне. Самите беличани признават, че допреди 7-8 години съвсем били забравили за Семково, но сега се радват, че възраждането му като едно от най-добрите места не само за зимна почивка е факт. Защото зимният курорт, който се намира на около17 километра от град Белица, води все повече туристи в Рила планина. Природното богатство и съществуващите ски писти го превръщат в предпочитано място за масов ски туризъм и за ваканция и почивка. В Семково има различни почивни и ведомствени станции, както и няколко хотела. Тук туристите могат да карат ски на седем писти, които се обслужват от осем ски влека. Три от трасетата са на северните склонове и са сравнително трудни. Но има и писти с малък наклон, които са по-лесни за каране и са подходящи за масов спорт. А бъдещето пред Семково ще е все по-добро. Ще се превърне ли Семково в австрийския курорт на България? Времето ще покаже, но първите стъпки това да се случи вече са направени. И затова беличани мечтаят как тук отново ще е пълно с туристи, които ще се радват не само на красивата природа, на и на модерна и удобна инфраструктура.

Семково-ИП (2)

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене