Проблем с параваните за гласуване нищят РИК – Смолян и общините в областта

Нищим с общините в област Смолян проблем с параваните за гласуване на предстоящите парламентарни избори. Това каза Росица Чакърова – председател на Районната избирателна комисия в Смолян. „Преди промяната в Изборния кодекс беше кабина за гласуване. Не е конкретизирано в закона обаче, както и в решенията на Централната избирателна комисия и това създава една неяснота за общините. С какви размери трябва да е този параван, как трябва да изглежда, за да се запази тайната на вота. Общините трябва да организират това и до 1 април да ги предоставят в изборните помещения, като параваните се изработват за тяхна сметка“, поясни Чакърова.

Тя отбеляза, че има много въпроси и неясноти и няма конкретика и затова са направили запитване до Министерски съвет по въпроса. „Оттам също не смеят да определят някакви параметри, защото ако те зададат параметри, това означава, че общините, които не разполагат с такива паравани и не могат да използват тези от предходни избори, ще трябва да направят допълнителни разходи за осигуряването им“, обясни председателят на РИК – Смолян.

Тя допълни, че съставът на всички секционни избирателни комисии в област Смолян вече е назначен. Към момента те са 260, като на заседание тази вечер ще се образуват и постъпилите до днес заявления за подвижни секции. Засега са подадени такива за две в Борино и една в Рудозем, като все още се очакват заявления и от други общини.

От началото на предизборната кампания досега, няма сигнали и жалби за неправомерна агитация, посочи Чакърова.

Тя припомни, че до 22 март е срокът за образуване на подвижни секции по общини. До 18 март пък е срокът за подаване на заявление от хората, които искат да гласуват по настоящ адрес.

Чакърова добави, че е утвърден е и тиражът на бюлетините за гласуване в област Смолян, като одобреният е за отпечатване на 97 800 за цялата област. 97 495 са избирателите по предварителни списъци, имащи право да гласуват на предстоящите парламентарни избори на 2 април в област Смолян.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене