Държавният глава връчва управленския мандат на ГЕРБ

връчване управленския мандат на ГЕРБ

Президентът Росен Плевнелиев завършва днес консултациите с парламентарните политически сили, преди да връчи мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ. Държавният глава разговаря с представителите на ПГ „БСП лява България„. За консултациите на „Дондуков“ 2 дойдоха председателят на ПГ Михаил Миков и заместник-председателите на групата Корнелия Нинова, Ангел Найденов и Атанас Мерджанов. Вчера стана ясно, че ръководството на БСП ще препоръча на депутатите от левицата да гласуват против избирането на правителство в парламента и тази позиция ще бъде представена на консултациите при президента.

По-късно днес президентът ще разговаря с представителите на ПГ на ГЕРБ, след което ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за премиер Бойко Борисов, посочен от най-голямата парламентарна група в 43-ото Народно събрание – ГЕРБ.

Всички, с изключение на „Атака“, участваха в конституционната процедура преди връчването на мандатите за съставяне на кабинет. Както повелява основният закон първият мандат е за най-голямата парламентарна група. Ако мандатът бъде върнат, следва втората – „Коалиция лява България“, а третият се връчва по преценка на държавния глава.

ГЕРБ вече заявиха намерение да съставят кабинет, начело с лидера им Бойко Борисов и 11 министри от партията, 6-ма излъчени от Реформаторския блок и 1 от АБВ.

Днес преди обяд ГЕРБ ще проведат срещи с реформаторите, Патриотичния фронт и АБВ.Партията на Георги Първанов трябваше тази нощ да е взела решение дали и как ще участва в управлението.

Късно вечерта във вторник от ПФ изпратиха писмо до медиите, в което посочиха, че няма да подкрепят предложената програмна декларация на ГЕРБ и Реформаторите, тъй като сериозно се разминава с обсъжданите и приети в хода на преговорите точки от програмите.

Във вторник след края на срещата с държавния глава председателят на ДПС Лютви Местан, заяви, че движението няма да подкрепи управление, което се крепи от Патриотичния фронт.

Очаква се съставът на новия кабинет „Борисов“ да бъде гласуван от парламентарната зала в петък.

dariknews.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене