ПИСАТЕЛЯТ ВЕСЕЛИН СТАМЕНОВ ПРЕД AFERA.BG: НИМА ДНЕШНИТЕ ПОЛИТИЦИ СА ПО-МАЛКИ БАНДИТИ ОТ ТЕЗИ, КОИТО НАРИЧАТ „ЪНДЪРГРАУНД“?! СИМПАТИЗИРАМ НА АНТИСИСТЕМНИТЕ ИГРАЧИ! СИМПАТИЗИРАМ НА НА ОСТРОТО, ВУЛГАРНО, БЕЗПОЩАДНО ПЕРО!

-Господин Стаменов, защо решихте да влагате творческата си енергия точно във вулгарни романи?

-Всичко започна травиално. Много пъти съм го казвал и ще продължа да го говоря, и се радвам, че започваме това интервю с този въпрос, за да мога пак да имам честта и респекта да спомена името на Христо Калчев. Той е бащата основоположник на този български жанр. Заявявам го най-отговорно, макар че в световната литература познаваме идентични автори, които творят в така наречената вулгарна проза – на Набоков, Буковкси и др, но Христо Калчев е основоположникът на този модел литература, която се наложи още през най -бурните деветдесетте години на миналият век. Времената на така, както той самият го определяше ”кървавият преход на нежната революция в България“. Винаги съм се интересувал от подземният свят, респектиран съм от историите на такъв тип хора и може да се каже, че настолни книги ми бяха романите на Марио Пузо, Агата Кристи, в известен смисъл Стайм Бег, но винаги съм симпатизирал на „острото перо”, на вулгарното перо, на безпощадното перо. Това перо, което според мен не щади читателя и пресъздава реалността такава каквато е.

-Какво те привлича в живота на ъндърграунда?

-В предишният отговор споменах името на Марио Пузо и неговите книги, сега ще цитирам и откъс от неговият култов роман „Кръстника”, в който един от героите казва, че справедливост има само и единствено при Дон Корлеоне и може да се каже, че със своето 42-годишно съществуване аз като автор на вулгарни романи, като писател, смея да кажа, че това е едно от моето мото, то по-скоро съм се сблъсквал и съм намирал справедливостта там, където другата част от обществото не я очаква, именно в така нареченият подземен свят и тук е мястото да заявя, че аз имам особено мнение по този въпрос така нареченият ”ъндърграунд”, както вие го нарекахте или подземният свят. Аз много пъти съм казвал и пак ще го кажа симпатизирам на такъв тип хора, хора които са успели въпреки всичко да победят системата и да постигат феноменални резултати. Нима днешните политици са по-малки бандити от тези, които вие наричате ”ъндърграуд”? Нима не допускаме колко мръснишки се управлява съвременният свят и ако ми позволите да отворя една скоба, не осъзнавате ли колко престъпна започва да става самата политика,нео либерализма стана съвременният фашизъм, а истинските комунисти са първите демократи. Разбирате ли за каква определена изродщина става въпрос? До онзи ден звучеше като иронизирано клише, но сега е много по-актуално, когато кажем, че единственото нещо, което в България е организирано, това е престъпността. Кой определя дефиницията престъпник? Този, който пише някакви правила и иска да му бъдат спазвани или този, който въпреки правилата успява? Нека да си зададем малко по-философски въпроси и по-тази тема и ще получим малко по-нетипични, но според мен напълно естествени отговори. Самият аз съм пример за това нещо – победител над системата . Аз самият съм побеждавал системата, съществувам, въпреки системата. Много пъти съм казвал, извинявам се, че това ми се превръща в паразитна дума в това интервю, но наистина е така. Аз победих системата, защото всички мои книги са забранени изцяло за разпостранение в легалната книгоразпостранителна мрежа. Единственото място, където се разпостранявяват моите книги е моята фейсбук страница , моите платформи….

ВИЖТЕ ПОВЕЧЕ ТУК 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене