320 хил. българи тръгват на почивка за Великден, офертите са с 25% по-скъпи

Само след около месец в навечерието на Великден към 320 хиляди българи ще се отправят на път. Около 280 хиляди от тях ще почиват в България, към 18-20 хиляди ще заминат за Гърция, около 15 хиляди – за Турция, а останалите ще направят или по-далечна екскурзия, или ще посетят съседните Сърбия, Румъния или Северна Македония. Това прогнозират експерти от Института за анализи и оценка в туризма.

Всички, които сега избират оферти, се натъкват на едно и също – те са средно с 20-25 процента по-скъпи от миналогодишните. Това се отнася както за екскурзиите, така и за офертите на хотели у нас и в близката чужбина.

“Трагичното земетресение в Турция не би могло да намали броя на хората, които пътуват в южната ни съседка, защото по Великден

там се ходи предимно на шопинг

Курортите, разположени на юг, като Анталия и Бодрум, отварят наистина още през април, но българите отиват след края на май. В този сезон те се посещават предимно от англичани, германци и представители на други северни нации”, каза пред “24 часа” шефът на института Румен Драганов.

Доста по-голям е напливът към Гърция, още повече че православният Великден там се чества доста пищно. Празничната литургия в солунския храм “Св. Димитър” по традиция се посещава от много българи и най-вероятно така ще бъде и тази година.

За Гърция по Великден ще пътуват и много сънародници, които притежават имоти там, като за повечето

това ще е първото за годината ходене,

когато ще подготвят къщите си за летуване. По експертни оценки около 10 хиляди българи са собственици на имоти предимно в Северна Гърция, най-вече на полуостров Халкидики и крайбрежието западно от Кавала. Около 50 хотела в района също са на българи. А с отварянето на граничните пунктове в Златарево и Маказа напоследък българската инвазия започна и по източното крайбрежие на Беломорието.

358 лева е възможно най-ниската цена за престой между 14 и 17 април например на остров Тасос в тризвездни хотели.

Това е стойността само на престоя от 3 нощувки,

транспортът дотам е грижа на туриста

Цената включва също и закуска и вечеря, но великденската съботна вечеря с традиционни гръцки специалитети като например супата “Магерица”, обредния хляб “Цуреки” и др. трябва да се плати отделно.

В зависимост от хотела на Тасос, Халкидики, Александруполи и останалите много посещавани от българи места в Северна Гърция цената може да стигне до 510-520 лв. за три нощувки, и то при същите условия – собствен транспорт и без екстри.

През това време на годината колкото и да е топло в Гърция, морето все още не става за плажуване. По-късно – през май и особено през юни, дори минималните цени за такъв престой в тези хотели вече са от 600 лева нагоре.

В Турция може да се намерят почивки и на още по-ниски цени

– дори под 100 лева, в Бодрум, Мармарис, Чешме, Кушадасъ. Само че придвижването дотам при тези условия излиза доста солено.

До около 15-20 март българските туристически агенции все още прилагат ниските цени за ранни записвания за друга група екскурзии около Великден – самолетни, до Италия, Португалия, южното крайбрежие на Франция, Белгия, Египет и други дестинации. Всички те са с цени над 1000 лева за един човек.

Например 7-дневна екскурзия през третата седмица на април до Амалфийското крайрежие със самолет, който каца в Бари, а програмата предвижда престои в Позитано, Амалфи, Капри и Соренто, може да се купи за 1520 лв. сега. След десетина дни редовната цена се качва с 30%. Ранно записване за великденски уикенд в Лисабон (със самолет дотам) в момента е струва 1139 лв., а

в навечерието на датата ще е към 1500 лева

Разнообразието на тези екскурзии е доста голямо и се предлагат Виена, Атина, Южна Испания, Египет, Венеция, Флоренция и т.н.

Цените на тези екскурзии, които само допреди година бяха с около 25% по-ниски, включват по принцип нощувки в 3-звездни хотели и доплащане на място за почти всички атракции и допълнителни пътувания, които човек вижда в офертата. Това допълнително заплащане обаче е изрично упоменато и туристическата агенция не носи отговорност, ако някой е очаквал всичко да е включено в цената.

След почти 3-годишно прекъсване

круизните пътешествия отново се появиха

и най-близката по време и място възможност за българи да опитат този вид почивки е великденски круиз из гръцките и турските острови.

Той се предлага от няколко агенции с гръцкия туристически кораб Celestyal Olympia. Трае пет дни, през които се обикалят гръцките острови Миконос, Патмос, Крит и Санторини и се отскача до турския курорт Кушадасъ.

Първият и петият ден обаче представляват пътуване с автобус от София до Атина и обратно. Освен това разглеждането на всеки от островите е самостоятелно, като

човек сам плаща разходите

Но пък цялата цена на круиза е 880 лева на човек при ранно записване, за което остават още две седмици.

Значително по-слабо предлагане има за автобусни екскурзии по Великден из близката чужбина.

Средно между 600 и 800 лева струват например 3- и 4-дневни автобусни екскурзии из Сърбия, Гърция и Словения. Цената е съвсем малко по-висока, ако ще се пътува из южното италианско крайбрежие или из Лазурния бряг.

Тези екскурзии са с около 1-2 дни по-дълги, защото и пътуването не е кратко и от обещаните примерно 5 нощувки

поне две със сигурност човек трябва да прекара в автобуса

В Словения и Сърбия великденските екскурзии често включват винени или кулинарни турове. Те стават много повече през май и юни, когато има и доста фестивали и културни празници навсякъде в Европа и посещението им може да се съчетае с екскурзията.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене