Общински съвет-Благоевград потвърди решението си за улица „Митрополит Борис“

Общински съвет Благоевград потвърди решението си, с което бе дадена „зелена светлина“ за решаването на проблема на живущите на улица „Митрополит Борис“ в Благоевград, обхващаща района от 2-ро училище до Джамията.

Предложението на кмета Илко Стоянов, което бе гласувано от Общински съвет на редовната сесия на 23-ти февруари бе да бъде изменен строително-регулационен план, одобрен със заповед през 1994 г., според който десетки домове на благоевградски семейства по улиците „Митрополит Борис“ и „Христо Силянов“ подлежат на отчуждаване и премахване.

Според сега действащите документи пътната артерия е предвидена за разширяване, но за да бъде реализирано подобно намерение част от сградите в района следва да бъдат съборени, предвид обстоятелството, че регулационните линии преминават през тях.

Председателят на Общински съвет Радослав Тасков коментира, че не вижда причина решението да бъде върнато от областния управител Стоян Христов, затова предложи на местните парламентаристи да потвърдят своето първоначално решение.

От своя страна кметът на Община Благоевград Илко Стоянов коментира, че решението е от публичен интерес и то касае решаване на проблемите на хората.

„Областният управител за пореден път връща решение, което е за решаване на проблема. Той отново си позволява да превишава правомощията си и да се изказва по решения, които са от компетентността на местната власт. Явно той е провокиран от това, че ще решим проблема на хората. Няма юридически причини, а само мотиви да се попречи. Вие сте избрани от хората, а той е назначен от София. Призовавам ви да потвърдите своето решение“, каза Стоянов.

Д-р Таковски също взе отношение по темата, като заяви, че е крайно време да се вземат мерки срещу политиката на Областна управа – Благоевград, с която се спират важни решения.

„Подобни изцепки е имало и в Сандански. Там ОбС са взели решение да пишат протестно писмо до Министерски съвет. Крайно време е и ние да вземем такова решение и да поискаме смяната на този гражданин. Той трябва да бъде освободен от това место. Това е институция, която постоянно саботира работата на местната власт. От цялата работа се получава прегласуване и забавяне във времето. Не може да продължава така. Нека областния управител си гледа областните работи, а не общинските“, заяви той.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене