Вестник България Днес определи Цвети Касова като новата „Станка Златева“!

Цвети е №1 в шампионат по борба, пика първа и единствена Топ Преса. 

Младото момиче прави фурор в бойните спортове 

9-годишна е новата републиканска шампионка по борба.

Цвети Касова от село Огняново и тренира в Гоце Делчев показа, че възрастта няма значение, и с лекота спечели републиканския шампионат по бойни изкуства, който се проведе в Стара Загора.

„На шампионата се борех с две момичета, като първото отначало ме водеше, но след това обърнах резултата и я туширах. Второто момиче също го победих. Много съм щастлива, защото не вярвах, че ще стана републиканска шампионка. След това ми се сбъдна и още една мечта – Станка Златева ме награди“, радостно разказва Цвети. По думите й преди състезанието е била много притеснена. Причината за това е, че преди време е ходила на турнир по борба в Германия. Тогава отново се притеснила, но освен това много я заболели краката и не можела да се бори добре.

Загубата тогава ме накара да мисля, че отново няма да се справя. Въпреки това се мотивирах и дадох всичко от себе си, за да се изправя пред страха си“, разказва Касова, която дава вид на много зряло момиче.

„Цвети е нашата гордост! Детето е само на 9 години, но се състезава при деца, които са по-големи от нея с 2 години, тъй като няма други състезатели от нейната възраст“, сподели специално пред „България Днес“ треньорът на Цвети Бисер Таиров. По думите му шампионката на България тренира само от година, но вече постига успехи и нищо чудно да развие кариера като тази на Станка Златева. Тренировките на Цвети са три пъти в седмицата – във вторник, четвъртък и петък. Тъй като все още възрастта й е крехка, шампионката тренира само по час и половина.

„Забранил съм категорично на Цвети, както и на останалите ми спортисти да консумират чипс и газирани напитки. Уча ги да наблягат главно на плодове, зеленчуци и пържолки, за да имат повече енергия, тъй като са борци“, разказва Бисер.

Следващото предизвикателство на младото момиче е турнир в Англия от 8 до 13 март. Цвети се подготвя упорито и се надява семейството й да се гордее с нея. Желаем й успех!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене