Потомци на бежанци от Кукуш поставят паметна плоча в центъра на Благоевград

Паметен знак – постамент с плоча, ще има в центъра Благоевград по повод 110 години от бягството на жители на село Кукуш през 1913 година и заселването им в България. Предложението е на Инициативен комитет, чийто председател е Анна Мицова. Идеята е от много години и е обсъждана от наследниците на кукушките родове Мицови, Динови, Васкови, Малинови и Бъчварови.

Техните предци са заживели в Горна Джумая преди повече от век. Инициаторите на идеята изтъкват значението на някогашното село Кукуш в революционната дейност за обединението на страната ни. Населеното място е родно за редица известни родни личности, сред които е Гоце Делчев.

По-късно пък кукушани имат важно място в културния, историческия, стопанския и обществен живот на Горна Джумая /днешен Благоевград/.

Хората от Инициативния комитет ще финансират сами изграждането на паметния знак, но искат от Община Благоевград съдействие и разрешение за реализирането на идеята им. Такова вече им е дадено и се очаква местният парламент в четвъртък да подкрепи също тази идея. Паметната плоча ще се намира до паметника на Георги Измирлиев-Македончето, който е пред сградата на Общината.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене