След 6 месеца община Гърмен ще има нов главен водопровод

Проектната документация за направата на нов главен водопровод в община Гърмен е готова, а преди две седмици е издадено и строително разрешение. В момента ВиК-Благоевград подготвя тръжната документация за избор на фирми за строителство и надзор и се очаква до края на този месец да се насрочат процедурите.

По този начин ще се гарантира водоподаването на десетина населени места, в които живеят около 10 000 души. Съоръжението, което минава над река Места, бе отнесено от придошлите води на реката през декември 2021 година. След две седмици непрекъсната работа на екипите на водното дружество водопроводът бе възстановен, но рискът отново да стане авария при проливни дъждове в района е реален.

Новият водопровод също ще минава над реката, но ще се обезопаси, за да не му влияе по никакъв начи нивото на р. Места. За целта ще се изгради специално мостово съоръжение, по което ще минава водопроводът, ще се направят диги, ще се поставят и габиони – модули с различна форма, изработени от плетена ли заварена тел, които да придават допълнителна сигурност на изграденото.

„Ако всичко е наред с процедурите и времето е с нас, можем да сме напълно готови през септември тази година със строителството. Проектът ни предвижда изграждането на едно сигурно и хубаво съоръжение, което ще е от полза за хиляди хора“, коментира инж. Мартин Петров, управител на „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД-Благоевград.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене