Около 400 семейства са получили еднократна парична помощ от община Благоевград за новородени

Около 400 семейства са получили еднократна парична помощ за новородено дете от община Благоевград през миналата година, каза за БТА директорът на дирекция „Финанси и управление на собствеността“ в общината Борис Механджийски. Размерът, както и условията, при които се отпуска финансовата помощ за стимулиране раждането и отглеждането на дете, са регламентирани с наредба. Според указаното в нея размерът на помощта расте пропорционално на поредността на детето, както и образованието на родителите.

За първо родено или осиновено дете общината отпуска 200 лева за родител или осиновител с основно образование, 600 лева за средно образование и 900 лева за висшисти. При второ дете сумите са съответно 250, 800 и 1100 лева. Най-щедра е община Благоевград при раждането на трето дете, където сумите за родител или осиновител спрямо образованието са 300 лева, 1000 лева и 2000 лева.

„Изследванията, които сме направили с аналогични на нашите общини, показват, че община Благоевград е една от най-щедрите в страната. Даваме на всички майки, без изключение, за първо дете, за второ и за трето, и за следващо дори“, каза за БТА Механджийски.

Според промяна в наредбата от есента на 2021 г. средства получават всички родители, независимо от степента на образование и поредността на детето.

До този момент бяха изплатени около седем хиляди лева на няколко родители, като заварихме огромни неплатени задължения, каза директорът на дирекцията в общината. Една от първите стъпки на новото ръководство на общината е била да увеличи бюджета за еднократна парична помощ на родители или осиновители от 30 хиляди на 260 хиляди лева, допълни Борис Механджийски. За изминалата 2022 г. от бюджета на общината са отделени 400 хиляди лева, с които са подпомогнати грижите за новородени/осиновени деца на около 400 семейства.

При изплащане на сумите се взимат по-благоприятните условия. В случаите, когато единият родител е с висше образование, а другият със средно, се изплаща по-високата сума, предвидена в наредбата, посочи още директорът на дирекция „Финанси и управление на собствеността“ в община Благоевград.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене