10 нападения от мечки през януари и февруари в Смолянско

РИОСВ е Смолян е извършила проверки на общо 10 сигнала за щети от кафява мечка от началото на годината. При 7 от случаите са установени щети върху домашни животни.

Най-голям брой от регистрираните в екоинспекцията щети са в района на Смилян и околните села от поречието на река Арда, където до момента са регистрирани нападения над 7 говеда. За всички констатирани щети са изготвени предложения за обезщетение на собствениците.

Заради високите температури, необичайни за този период от годината, първите за 2023 г. щети са регистрирани още през януари. През този период на годината, нападенията на мечки над селскостопански животни се дължат на липсата на хранителна база и загуба на тегло на екземплярите през зимните месеци, обясняват от екоинспекцията.

За недопускане на нападения от мечки над селскостопанско имущество РИОСВ призовава стопаните да засилят превантивните мерки по опазване на животни и пчелини. Пашата трябва да се извършва с пастир и кучета, нощуването на животните да е в масивни стопански сгради, да има ограждане с електрически огради, шумови и светлинни отблъскващи средства.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене