Без категория

Кой ще решава съдбата на престъпниците в Гоцеделчевско през следващите пет години?

main_b

Василка Ячкова, Мая Семерджиева, Васка Катранджиева, Таня Ко- стичкова, Борис Папалю- гов, Снежана Панайото­ва, Светлана Узунова, П. Петелов, Йото Петров, Иванка Абаджиева, Ви­олета Дерменджииева, Спиро Илчев, Костадин Кобаков, Валерия Сивко- ва, Наталия Авдева, Анета Георгиева, Татяна Анзова. Неджми Уруч, Салих Буковян и Бакия Разманов  това са нови­те съдебни заседатели от Гоце Делчев. Те са пред­ложени от“ Общинския съвет по предложение на политическите партии.

На квотен принцип 10 свои заседатели са пред­ложили от Хаджидимо­во и по пет от Сатовча и Гърмен. Общото събра­ние на съдиите в Благо­евград, след съответна проверка, ще утвърди заседателите за петго­дишния им мандат, кой­то започва от 2015 г.

Изискването е те да са на възраст от 21 до 65 го­дини, да не са осъждани и да се ползват с добро име в обществото, как­вото и да означава това. В края на годината из­тича мандата, както на заседателите в районния съд, така и в окръжния. До момента в заседания­та на Окръжен съд – Бла­гоевград от Гоце Делчев и района са участвали Спиро Илчев, Джалил Бошнак, Костадин Ко­баков, Елка Даскалова и Димитър Тюхков.

Съдебният заседател не е съдия, но е равнос­тоен член на състава, разглеждащ и решаващ делата. Те участват в разглеждането на нака­зателни дела за престъ­пления, за които се пред­вижда наказание повече от 5 години лишаване от свобода. В тези слу­чаи съдебният състав се състои от един съдия и двама съдебни заседа­тели. Ако предвиденото наказание е не по-малко от 15 години лишаване от свобода, съдебният състав е трима съдеб­ни заседатели и двама съдии. По граждански дела няма съдебни засе­датели.

Минималният хоно­рар за час съдебно за­седание, предвиден за съдебен заседател е 4,78 лв. Работодателите им са длъжни да им разре­шат неплатен отпуск, за времето, в което са анга­жирани в съда. „Това са мотивирани и общест­вено отговорни хора, които едва ли идват с идеята за допълнителен доход, като се има пред­вид скромния размер на заплащането“ – каза председателят на Район­ния съд – Гоце Делчев Мария Карагьозова. От­скоро в гоцеделчевския съд е въведен софтуерна система, чрез която ком­пютърът определя кой от съдебните заседатели ще бъде включен в оп­ределен съдебен състав, което се отнася и за съ­диите, добави съдия Ка­рагьозова.

Вестник „Хроника“

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене