Немска и турска телевизия на уникална сватба в Рибново (снимки)

Телевизионни екипи от Турция и Германия заснеха двудневната уникална сватба в Рибново в събота и неделя. Младоженците Къдрие Авдикова и Исуф Мусанков спазиха всички традиции на дедите си за най-щастливия ден в живота си.

Пред дома на момичето бе подреден чеизът й – от мебели за цялостно обзавеждане на новия й дом, до бяла и черна техника, дрехи, завивки и всичко, което е необходимо за семейството. Младоженката е и „гелина“ – цялото й лице се маже с бял крем и върху него се поставя украса от пайети.

Това е последната традиционна сватба в село Рибново за този сезон. „Много гости, журналисти от цяла България, Турция, от немската телевизия, гостуваха в Рибново и се докоснаха до една жива традиция, която няма къде да се види никъде по света. Желая на младото семейство много здраве, щастие, къщата да им е пълна и равна с берекет, Всевишния Аллах да ги напътства и закриля и да ги дари с детски смях, което всъщност е смисъла на живота“, пожела им преподавателят в гимназията Ибрахим Кадриев, който предостави снимки от двудневното тържество.

Той е и сред инициаторите уникалната за света Рибанска сватба да бъде вписана в нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.Източник: „24 часа“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене