Кукери гониха злото, напълниха с народ Широка лъка

Стотици кукери гонеха злите духове днес в смолянското село Широка лъка на традиционния фестивал – „Песпонеделник“съобщават от 24chasa.bg. Площадът в селото се оказа тесен да събере участниците в празника, маскирани с пищни костюми, както и многобройните зрители. Организаторите му- община Смолян, читалището и кметството всяка година ограничават броя на кукерските групи, тъй като няма достатъчно пространство.
Заради хилядите туристи, които се струпват в родопското село АПИ и КАТ спират целия трафик по пътя Смолян-Девин за час и половина. Тази година в кукерските игри участваха и състави от Церово, Пазарджишко, село Изгрев, Благоевградско, село Голямо Бучино, община Перник и от село Турия, община Павел баня.
88-годишният Стоил Калфов бе най-възрастният сред кукерите на празника, а най-малките бяха от състава на село Бегунци, Карловско.
Широколъшките кукери са известни като „песяци“. Те ходят от къща на къща, за да донесат здраве и берекет. След като обходят домовете, те се отправят към селския площад, където представят венчален обред на невестата и старейшината, раждане, оран и засяване.
Песяците се обличат в страшни костюми от животински кожи с големи гърбици, въоръжени със саби. На пояса си закачат хлопки, с които създават невъобразим шум, за да прогонят надалеч злите духове. На главите си кукерите надяват страховити маски от цели овчи кожи с рога и дупки за очите и устата. Най-интересната маска на широколъшките песяци датира от 19 век и е двойна, с която жена носи на гръб съпруга си.

 

Организаторите на "Песпонеделник" в Широка лъка са принудени да ограничават броя на кукерските състави, заради тясното пространство в архитектурния резерват.
Организаторите на "Песпонеделник" в Широка лъка са принудени да ограничават броя на кукерските състави, заради тясното пространство в архитектурния резерват.
24chasa.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене