С песни и танци, с тропот на конски копита, вихрени кушии и хора, Бачево отпразнува Тодоровден

Кметът на община Разлог инж. Венцислав Гърменов поздрави всички жители и гости на селото по повод най- почитания празник от всички бачевци, наричан още Конски Великден:
“Тодоровден представлява връзката между хората, природата и конете- каквато е връзката между земята и хляба, стопанина и дома. Красивите кушии- един от символите на Бачево, достойно нареждат селото на почетно място в празничния календар на Община Разлог, както и този на народните празници, на България. Бъдете достойни пазители на традициите и ги предавайте на идните поколения!”, с пожелания за здраве и благословение инж. Гърменов връчи и специален подарък на кмета на село Бачево г-жа Росица Чатлабашева- шевица с коне.
Празникът, отбелязван в съботата от първата седмица на Великия пост, бе открит със слово на г-жа Чатлабашева: “Развълнувани от гледката на нагиздените коне и облечените в пъстри носии- млади и стари, сърцата ни са изпълнени с гордост и оптимизъм за по-щастливи дни. Днес се молим за добруване и благодат, почитайки празника, който слави името на Бачево от дълбока древност!”, приветства г-жа Чатлабашева.
За поредна година стотиците туристи от цялата срана и чужбина пристигнаха в разложкото китно селце, за да се докоснат до вековните традиции, предавани от поколения бачевци. В ранни зори на Тодоровден бе отслужена литургия в храм “Свети Димитър”, а в центъра на село Бачево традицията продължи с водосвет за здраве и берекет, музикални поздрави от самодейците към Народно Читалище „Самообразование 1928“ – село Бачево и ритуал по захранване на конете. Пеейки „Ситен даж зароси, ой Тудо“ и „Тодоре ле, либе ле“ млади снахи се поклониха пред своите свекърви, а конете бяха захранени с червено яйце- за здраве, хляб – за да бъде плодовита годината, сол- за кърмило, захар- за бели зъби, чесън- против уроки и царевица – за да припкат конете.
Тропотът на най-почитаното животно от местните огласи за поредна година местността “Власовица”, а хиляди се събраха да гледат традиционните кушии и надтегляния с коне.
Тодоровден завърши с награждаване на победителите в състезанията и празничен концерт, със специалното участие на певеца Никола Тодоров и самодейците към Читалището.
Празникът на село Бачево уважиха още д-р Мария Копанарова – председател на Общински съвет- Разлог, зам.-кметът на община Разлог г-жа Гергана Фарфарова, кметове на населени места и общински съветници.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене