Хампарцумян сравни цените у нас и в Люксембург и Франция и каза защо ние плащаме повече

Може да очакваме е едноцифрена инфлация, но за по-дълго време“, заяви още финансистът

Няма защото да се учудваме, че тук плащаме повече, отколкото в Люксембург или Франция, защото там пазарът и конкуренцията действат по-добре отколкото в България. Това каза в студиото на “Денят започва с Георги Любенов” банкерът Левон Хампарцумян.

“Наскоро видяхме пътищата – 30% от това, което трябва да се вложи вътре, е спестено, но е платено. Това е една огромна маса пари, която излиза на пазара, а от другата страна няма път, това нещо не е произведено. Други стоки по други начини не са произведени също, в различни сектори на икономиката са се направили картелчета, споразумения и всичко това помпа инфлацията много повече, отколкото в страни, където има ефективно действащ пазар”, обясни той.

На въпрос за растящите банкови такси Хампарцумян каза:
“С част от таксите банките покриват неефективности в управлението им. В момента обаче, имаме повече от един канал за достъп до парите си 24/7 – това вече е друг вид услуга, по-удобна за хората, а това изисква разходи. Банките имат присъщи разходи, които трябва да направят и ги кара да вдигат цените. Това, което държи цените нормални, е конкуренцията, а между банките има конкуренция. Но цените се вдигат до момента, в който започват да ти се разбягват клиентите – това е начинът да се регулират нещата”, посочи още той.
„Жилищните кредити ще поскъпват плавно. Това е нещо нормално. Депозитите ще започнат да бъдат доходоносни. Може да очакваме е едноцифрена инфлация, но за по-дълго време“, заяви още финансистът.
Той добави, че бързият кредит е най-удобният но и най-скъпият вид кредит. Когато някой реши да живее на бързи кредити, започва да става проблем.
Инфлацията означава, че има повече пари отколкото стоки и услуги. Трябва да има конкуренция и някои, който да следи за качеството, за да има действащ пазар. Ако се съберат сто производителя, ще могат да предлагат качествени неща на по-високи цени.“
blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене