С поход до връх Кръста, знамена и много ентусиазъм Симитли почете 3-ти март

Община Симитли отбеляза 145-ата годишнина от освобождението на България с поход по пътя на освободителите до връх Кръста, който се намира над село Ракитна.

С развети трибагреници в ръка много родолюбци от всички населени места в общината изминаха разстоянието до върха. От години традицията повелява националният празник на България да бъде отбелязан там горе, където преди 145 години е бил побит кръст с думите на войниците: „Ето тук е границата на България”.

Общинският кмет Апостол Апостолов и председателят на Общински съвет Вилимир Александров поднесоха венец на признателност и заедно с групата признателни българи отдадоха почит в памет на героите-освободители.

Присъстваха стотици местни жители и деца, както и гости на община Симитли.

Ученици от СУ „Св. св. Кирил и Методий” – град Симитли, заедно със своята учителка Виолета Ставрева, представиха кратка програма, която включваше песни и рецитали по повод празника. Поздрав към всички присъстващи родолюбци отправи Любима Ковачка, която изпя песните “Хубава си моя горо” и “Кой уши байрака“.

Родолюбците почетоха паметта на загиналите за свободата на България с поклон пред паметника на майор Иван Орлински и запалиха свещ за здраве в параклиса „Свети Александър Невски“, който е изграден в подножието на връх Кръста.

Симитли-3 март-2023 (1)

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене