Филтър за маска дезактивира коронавируса за по-малко от минута

Не спират усилията на световната научна общност в търсенето на средства срещу коронавируса, извън разработката на ваксините. Католическият университет във Валенсия (UCV) вече работи по разработването на спрей за нос против COVID, предава DarikNews.

Главният изследовател на Групата за биоматериали и биоинженеринг на UCV, Анхел Серано, го оповести на кръгла маса от експерти по пандемията. Заедно с Университета в Луизиана (САЩ) и швейцарската фармацевтична компания Pan Therapeutics, те разработват спрейове, използващи въглеродни наноматериали и бензалкониев хлорид.

Освен това Анхел Серано разкри, че се работи и по създаването на филтри за маски, “способни да дезактивират SARS-CoV-2 и устойчиви бактерии за по-малко от минута.” Изследователи от Норвегия и Япония също са си сътрудничили в този проект.

„Разговаряме със северноамериканска компания, която иска да комерсиализира този вид маски в САЩ, където до този момент тя не беше достигнала масовото си използване.“

Заедно с други изследователи от UCV, чрез 3D печат се разработват филтри и маски срещу COVID и срещу микроби, които са биоразградими, тъй като използването на милиарди маски по света през пандемията представлява и екологична заплаха.

Превод и редакция: DarikNews

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене