Изключително тържествено в Гоце Делчев почетоха 145 години от освобождението на България

Тържествата в чест на нционалния празник трети март, 145 години от освобождението на България от османско владичество, в Гоце Делчев започнаха с откриване на изложбата „Опълченците от Неврокопско“ която бе открита в историческия музей. Тук бяха изложени документи и снимкови материали доказващи участието на жители на Неврокоп и околията в опълчението. Неврокопчани с гордост научиха за подвизите на забележителният борец, участник в отбраната на прохода „Шипка“, Ангел Герчев, от с. Старчище, Неврокопско. За проявената му храброст, руското командване го е удостоява с няколко военни отличия. След освобождението, напълно заслужено, на Герчев му е присъдено правото да изнася свещеното Самарско знаме на всички официални празници в София. Ангел Герчев умира на 13. октомври 1924 г. в столицата.

Паметта на жертвите във войните за свободата в Гоце Делчев бе почетена със заупокойна молитва. Тя бе отслужена от н.в.п., Неврокопски Митрополит Серафим в съслужение с владишкия клир в катедралния храм „Св.св. Кирил и Методий“ на митрополитския град. В памет на жертвите по време на свещенослужението, глави преклониха кмета на общината, Владимир Москов, заедно със заместниците си, Валери Сарандев и Богдан Боцев, председателят на ОбС, Димитър Балтаджиев и много граждани.

След свещеният църковен ритуал, честването на националният празник, трети март, в Гоце Делчев продължи с литийно шествие което се отправи към паметникът на загиналите във всички войни за свободата на България. Шествието бе предхождано от ефектен мажоретен състав и респектиращ, доброволен гвардейски отряд организиран от професионалнта гимназия по механизация на селското стопанство „Пею Яворов“.

В знак на признателност към жертвите дали живота си за свободата на България, цветя и венци пред паметника поднесоха: кметът на община Гоце Делчев, Владимир Москов и председателят на общинския съвет, Димитър Балтаджиев, н.в.п., Неврокопски митрополит Серафим, местни партийни структури, неправителствени организации, професионални гилдии, пара военни формации, от всички училища и много граждани.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене